ODLUKA VLADE / Za svakog zastupnika 180 tisuća kuna

Image

Sve političke stranke, nezavisne liste ili kandidati nacionalnih manjina za troškove izborne promidžbe od države će dobiti 180 tisuća kuna po jednom osvojenom zastupničkom mjestu na parlamentarnim izborima.

3.11.2011.
21:12
VOYO logo

Svaka politička stranka, nezavisna lista ili kandidat nacionalnih manjina će po jednom osvojenom zastupničkom mjestu na parlamentarnim izborima za troškove izborne promidžbe od države dobiti po 180 tisuća kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Odlukom o privremenom financiranju državnog proračuna u prvom tromjesečju 2012. za troškove predizborne kampanje osigurano je ukupno 28 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, istaknula je premijerka Jadranka Kosor, za 20 milijuna kuna manje nego na prošlim parlamentarnim izborima 2007.

"Moramo i dalje vjerovati da je trend štednje, skromnosti i natjecanja u programima prije i iznad svega", poručila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je kako odluku, kojom je za 20,7 milijuna kuna smanjen iznos naknade za troškove kampanje, vlada ne donosi samo u cilju štednje, već i zbog činjenice da su dosadašnje kampanje često u javnosti ostavljale gorak okus da iskazani troškovi nisu odgovarali potrošenom u kampanji.

Novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unio je više restrikcija i može se bolje nadzirati cijela izborna utakmica, kao i troškovi izborne promidžbe, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci, stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike manjina imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u visini od 180 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu.

Za to bi ukupno trebalo 27,18 milijun kuna, kazao je Mlakar objašnjavajući na što bi išlo preostalih oko 820 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi stranke i nezavisni kandidati koji na izborima dobiju više od 5 posto glasova birača u izbornoj jedinici, ali u raspodjeli ne dobiju zastupnički mandat, dobili naknadu od 30 tisuća kuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo