NAJVIŠE OD 2. SVJETSKOG RATA / Za rekordnu smrtnost umirovljenika kriva je korona: Nikad više ih nije umiralo kao u protekle dvije godine

Image
Foto: Shutterstock

Nakon što je lani umrlo rekordnih 62.712 građana, što je najviše umrlih poslije 1945., i ove se godine nastavila velika smrtnost umirovljenika

7.7.2022.
9:53
Shutterstock
VOYO logo

U Hrvatskoj se nikad nije više umiralo kao u minule dvije godine i nikad nisu više umirali umirovljenici, piše u četvrtak Večernji list.

Nakon što je lani umrlo rekordnih 62.712 građana, što je najviše umrlih poslije 1945., i ove se godine nastavila velika smrtnost umirovljenika. Kako je pisao Večernji list, u prvih pet mjeseci 2022. umrlo je 22.611 korisnika mirovina ili 136 umrlih umirovljenika više nego u istom razdoblju lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PEKING NE POPUŠTA /

Više od 100 milijuna Kineza je zbog koronavirusa u strogom lockdownu: 'Epidemija mi je uništila mladost!'

Image
PEKING NE POPUŠTA /

Više od 100 milijuna Kineza je zbog koronavirusa u strogom lockdownu: 'Epidemija mi je uništila mladost!'

Također, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u prvih 5 mjeseci 2022. umrlo je 26.278 osoba, nešto manje nego u istom razdoblju lani (26.983). Je li umirovljenike pokosila korona ili kombinacija te bolesti, siromaštva i izolacije, te jesu li u Hrvatskoj u protekle dvije godine više nego inače umirali građani mlađi od 65 godina?

Demograf izv. prof. dr. sc. Ivan Čipin, koji se s kolegama bavio analizom broja umrlih u Hrvatskoj od početka pandemije, ističe da prošlogodišnji broj umrlih u Hrvatskoj bio je iznimno visok, posebno imajući u vidu da su dostupne Eurostatove i UN-ove procjene broja umrlih napravljene prije pandemije prognozirale oko 52 tisuće umrlih za 2020. i 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, smirivanjem pandemije znatno se smanjio taj višak

"Ni u jednoj varijanti nije prognozirano da će lani umrijeti 10.000 ljudi više od petogodišnjeg prosjeka, što jasno pokazuje da to nije zbog stare dobne strukture, jer populacija je bila jednako stara i u godinama prije pandemije. U prvih pet mjeseci ove godine višak smrtnosti manji je nego u istim mjesecima prošle godine. Izraženiji je bio u veljači, na vrhuncu vala omikrona, koji do nekog ubitačnog soja najesen, demografi očekuju da će broj umrlih u 2022. godini biti niži nego u 2021. i trebao bi se spustiti ispod 60 tisuća je posebno pogodio najstariji dio populacije.

No, već podaci za travanj i svibanj pokazuju da se sa smirivanjem pandemije znatno smanjio taj višak, koji je sad u granicama normalnog, a viška mortaliteta za populaciju mlađu od 65 u ovih prvih pet mjeseci nema. Štoviše, mortalitet je manji od očekivanog. Ako ne dođe do nekog ubitačnog soja na jesen, očekujem da će broj umrlih u 2022. biti niži nego u 2021. i trebao bi se spustiti ispod 60 tisuća", govori Čipin, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo