NAJAVIO HABIJAN /

Varaždin i Lipovica dobivaju zatvore! U svakom će biti 150 robijaša

Image
Foto: Shutterstock

Dugoročno se predviđaju tri velika nova zatvora, a u petak će se potpisati ugovor za izgradnju prvog kapaciteta od 400 zatvorenika

1.10.2024.
14:36
Shutterstock
VOYO logo

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan izjavio je u utorak kako je hrvatski zatvorski sustav preopterećen, s tisuću osoba lišenih slobode više od trenutačnog kapaciteta pa je u planu izgradnja pet novih zatvora.

Habijan je u Dubrovniku održao radni sastanak s upraviteljima kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara. "Kratkoročno će se prva dva standardizirana modularna zatvora, kapaciteta po 150 zatvorenika, graditi u Varaždinu i Lipovici. Završili smo javnu nabavu i dobili osam ponuda, a sve bi trebalo biti dovršeno za 18 do 20 mjeseci", rekao je Habijan. Najavio je kako su dugoročno u planu tri nova velika zatvora, a u petak će se potpisati ugovor za izgradnju prvog, kapaciteta oko 400 zatvorenika, na području Općine Perušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu će se potpisati ugovor s financijskim partnerom Razvojnom bankom Vijeća Europe. "Druge dvije lokacije su u Sisačko-moslavačkoj, gdje je izazov infrastrukture koja će tražiti dodatna sredstva, te u Osječko-baranjskoj županiji, gdje će se trebati rušiti zgrada s početka prošlog stoljeća, što će također biti novi trošak”, istaknuo je Habijan. Dodao je kako je od ukupnog broja osoba lišenih slobode čak 45 posto u istražnom zatvoru.

Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA /

Albanka koja je terencem pokosila Katarinu i Stjepana dobila 4 godine zatvora

Image
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA /

Albanka koja je terencem pokosila Katarinu i Stjepana dobila 4 godine zatvora

"To je ogromna brojka, a problem nam čine i migranti, kojih je 19 posto ukupnog broja. S obzirom na geostratešku situaciju i zbivanja na Bliskom istoku taj će broj rasti”, rekao je Habijan. Apelirao je da se pri određivanju kaznenopravnih sankcija češće koriste alternativne metode poput elektroničkih narukvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramežljivo se primjenjuju, a njihovim korištenjem bi se smanjio pritisak na zatvore”, poručio je Habijan te najavio zapošljavanje 156 novih pravosudnih policajaca, ali i promjene u povremenim poslovima zdravstvene skrbi za osobe lišene slobode.

U zatvoru u Puli zatvorenici su u srijedu ujutro stupili u štrajk glađu. Tada je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić komentirao zatvorski sustav i potvrdio da su pretrpani. "Veliki je broj istražnih zatvorenika, koji čine 45 % zatvorske populacije. U tom pogledu smo rekorderi u Europi. Ovaj trend je rezultat porasta broja osoba koje se bave krijumčarenjem ljudi, a veliki broj njih su stranci, koji često ostaju u istražnom zatvoru i kasnije bivaju osuđeni na zatvorske kazne", izjavio je tada Penić.

Teško stanje u zatvorima

I Krešo Jelenko iz Sindikata pravosudne policije tada je komentirao stanje u zatvorima pa rekao da su oni pretrpani i da je stanje teško. "To nije samo problem u Puli, nego i u svim ostalim pritvorima. Na primjer, ako jedan zatvor može primiti 400 zatvorenika, ima ih u kojima je 600 ili 700 ljudi. Jasno je koliko su problemi veliki", rekao je tada Krešo. Naveo je i da se prostorije u pritvorima prenamjenjuju u ćelije, podsjetio je i na nedavni bijeg zatvorenika iz riječkog zatvora te naveo da su pobjegli iz prostorije koja prvotno nije bila ćelija, nego je prenamijenjena jer nije bilo dovoljno mjesta za zatvorenike.

"S druge strane, nedostaje pravosudnih policajaca, što izaziva dodatni stres. Boje li se kolege? Kažemo - budala se ne boji, ali istina je da se svi mi bojimo. Ali mi smo izabrali ovaj poziv, morali smo se naučiti nositi sa strahom. A svi oni koji ne mogu izdržati, brzo daju otkaz, jer život pravosudnog policajca zahtijeva suživot sa zatvorenicima. To je kao mala obitelj, kad imate zatvorenika koji u pritvoru provodi jednu, dvije ili pet godina - onda znate sve o njemu, a i on sve o vama. Da ne govorimo o onima koji izdržavaju dugotrajne kazne od 20 i više godina", rekao je tada Krešo .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Bivši boksač proveo 45 godina u zatvoru da bi ga sud danas proglasio nevinim

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo