kako suzbiti pretilost / Za borbu protiv pretilosti zdrav obrok u školi je i skuplji obrok: Istražili smo kolika je prosječna cijena ručka

Uz voće i povrće, nutricionisti savjetuju da na stolu za doručak trebaju biti mlijeko i mliječni proizvodi, žitne pahuljice, integralni ili raženi kruh, maslac, marmelada i med

22.9.2021.
9:40
VOYO logo

U borbu protiv pretilosti djece Hrvatska je bila krenula akcijom kvalitetnije prehrane u školi. No, u nekim je školama cijena obroka narasla, kako bi, kažu, zadržali kvalitetu hrane. No, mnogi roditelji i dalje imaju pritužbe, a što bi točno djeca trebala jesti za 9 kuna koliko iznosi prosječna cijena ručka? 

Na meniju za ručak varivo od leće sa suhim mesom - učenici traže i repete.

"Leća - to mi je jedno od najdražih variva. Nekad bude nešto što ne volim ali pokušam što više pojesti", rekao je Ian Tomičević, učenik OŠ Središće u Zagrebu

"U školi imaju neka jela koja mama baš i ne zna praviti. A stvarno oprosti mama", rekla je Eva Božić, učenica OŠ Središće u Zagrebu.

"Skoro sve isto jedem doma, a ovdje je uvijek sve različito", rekao je Andrija Pokšec, iz iste škole. 

Njihova školska kuhinja primjer je kako bi svaka trebala funkcionirati. Jelovnike svaki tjedan slaže glavna kuharica, a vodi se uputama Zavoda za javno zdravstvo, ali važno je i što se sviđa učenicima.

"Nisu prihvatili ječmenu kašu s blitvom i suhim mesom- to im se nije svidjelo, a piletinu i mlince obožavaju. Pekmeze svoje radimo, sirne namaze, paštete- sve da bude prirodno da nije industrijsko", rekla je kuharica spomenute škole Božana Marković.

Iako je od početka školske godine u nekim gradovima narasla cijena obroka, u Zagrebu ostaju iste. Mliječni obrok stoji 5 kuna, ručak 9, a užina 2 i pol kune.

"Djeca su sve češće sama kod kuće jer roditelji do kasno rade i ta energetska vrijednost koju djeca unesu u školi je dostatna dok roditelji ne dođu kod kuće", izjavila je ravnateljica te škole Violeta Vragotuk.

U Istarskoj općini Bale sva djeca u osnovnoj školi imaju besplatne obroke, financiraju ih Općina i privatno trgovačko društvo. Djeca znaju što im je najdraže.

"Meso s rižom jer je uvijek mekano. I meni isto tako", rekli su učenici OŠ Jurja Dobrile u Balama Alen Šperanac i Ivor Drandić.

"Jedemo rižu, meso, palentu, salatu, jedemo puno vrsta mesa", rekla je Eva Pastrovicchio, učenica OŠ Jurja Dobrile u Balama .

Uz voće i povrće, nutricionisti savjetuju da na stolu za doručak trebaju biti mlijeko i mliječni proizvodi, žitne pahuljice, integralni ili raženi kruh, maslac, marmelada i med. Idealan ručak trebao bi uključivati juhu, variva, kuhano povrće, meso ili ribu. Za užinu preporuča se jogurt, integralni pekarski proizvodi, štrukle ili savijače.

"Svaki treći osmogodišnjak ima prekomjernu tjelesnu težinu, to je 35%. S obzirom na to trebalo bi poraditi više na prehrani u školama i na osvješćivanju roditelja o važnosti pravilne prehrane", rekla je Sanja Jelušić, nutricionistica NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

I suzbiti pandemiju pretilosti koja je u Hrvatskoj u uzlaznoj putanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo