U borbu protiv pretilosti djece Hrvatska je bila krenula akcijom kvalitetnije prehrane u školi. No, u nekim je školama cijena obroka narasla, kako bi, kažu, zadržali kvalitetu hrane. No, mnogi roditelji i dalje imaju pritužbe, a što bi točno djeca trebala jesti za 9 kuna koliko iznosi prosječna cijena ručka?
Na meniju za ručak varivo od leće sa suhim mesom - učenici traže
i repete.
"Leća - to mi je jedno od najdražih variva. Nekad bude nešto što
ne volim ali pokušam što više pojesti", rekao je Ian
Tomičević, učenik OŠ Središće u Zagrebu
"U školi imaju neka jela koja mama baš i ne zna praviti. A
stvarno oprosti mama", rekla je Eva
Božić, učenica OŠ Središće u Zagrebu.
"Skoro sve isto jedem doma, a ovdje je uvijek sve različito",
rekao je Andrija Pokšec, iz iste
škole.
Njihova školska kuhinja primjer je kako bi svaka trebala
funkcionirati. Jelovnike svaki tjedan slaže glavna kuharica, a
vodi se uputama Zavoda za javno zdravstvo, ali važno je i što se
sviđa učenicima.
"Nisu prihvatili ječmenu kašu s blitvom i suhim mesom- to im se
nije svidjelo, a piletinu i mlince obožavaju. Pekmeze svoje
radimo, sirne namaze, paštete- sve da bude prirodno da nije
industrijsko", rekla je kuharica spomenute škole Božana
Marković.
Iako je od početka školske godine u nekim gradovima narasla
cijena obroka, u Zagrebu ostaju iste. Mliječni obrok stoji 5
kuna, ručak 9, a užina 2 i pol kune.
"Djeca su sve češće sama kod kuće jer roditelji do kasno rade i
ta energetska vrijednost koju djeca unesu u školi je dostatna dok
roditelji ne dođu kod kuće", izjavila je ravnateljica te škole
Violeta Vragotuk.
U Istarskoj općini Bale sva djeca u osnovnoj školi imaju
besplatne obroke, financiraju ih Općina i privatno trgovačko
društvo. Djeca znaju što im je najdraže.
"Meso s rižom jer je uvijek mekano. I meni isto tako", rekli su
učenici OŠ Jurja Dobrile u Balama Alen Šperanac i Ivor
Drandić.
"Jedemo rižu, meso, palentu, salatu, jedemo puno vrsta mesa",
rekla je Eva Pastrovicchio, učenica OŠ Jurja
Dobrile u Balama .
Uz voće i povrće, nutricionisti savjetuju da na stolu za doručak
trebaju biti mlijeko i mliječni proizvodi, žitne pahuljice,
integralni ili raženi kruh, maslac, marmelada i med. Idealan
ručak trebao bi uključivati juhu, variva, kuhano povrće, meso ili
ribu. Za užinu preporuča se jogurt, integralni pekarski
proizvodi, štrukle ili savijače.
"Svaki treći osmogodišnjak ima prekomjernu tjelesnu težinu, to je
35%. S obzirom na to trebalo bi poraditi više na prehrani u
školama i na osvješćivanju roditelja o važnosti pravilne
prehrane", rekla je Sanja Jelušić,
nutricionistica NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.
I suzbiti pandemiju pretilosti koja je u Hrvatskoj u uzlaznoj
putanji.