Prosvjed u subotu /

Vukovarski gradonačelnik: 'Prosvjed neće biti odgođen. Svaki oblik strančarenja ostavljamo iza sebe'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara, rekao je da na prosvjedu strančarenja neće biti

10.10.2018.
11:10
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da prosvjed koji je najavljen za 13. listopadan zbog neprocesuiranja ratnih zločina neće biti odgođen. 

"Pozivam hrvatsku javnost da dođe u Vukovar, da nam pomogne u borbi za bolje društvo, da pošaljemo poruku svim akterima u društvu i da nam u fokusu ostane Domovinski rat i sve žrtve. Da svaki oblik strančarenja i samopromocije ostavljamo iza sebe i da pošaljemo poruku zajedništva hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", poručio je Penava s konferencije za medije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da zločini nisu procesuirani, da žrtve, kako je rekao, nisu dobile niti trunku pravde, zločinci se slobodno šetaju i dobivaju dojave da napuste državu ili zbog političkih dogovora budu amnestirani.  

Podsjetio je da je prošlo više od mjesec dana otkako je na konferenciji za medije pozvao hrvatsku javnost na prosvjed u povodu "sramotne šutnje" hrvatskih institucija po pitanu procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj koja traje, istaknuo je, dulje od 27 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se u tih mjesec dana odvijala sramotna rasprava u hrvatskom medijskom prostoru  koja „…svjedoči o ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za tematiku ratnih zločina, za tematiku stradalnika Domovinskog rata i jednu duboku nesvijest o težini traume koja pogađa veliki broj ljudi“.

Đapić: S prosvjeda u Vukovaru moraju se uputiti jasne političke poruke

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić izjavio je u srijedu kako njegova stranka podupire predstojeći prosvjedni skup u Vukovaru zbog neučinkovitosti u procesuiranju ratnih zločina, ali ne podupire da se s tog skupa ne pošalju jasne političke poruke.

 Đapić je na konferenciji za novinare u Osijeku kazao kako se pribojava pacifikacije najavljenog prosvjeda uslijed, kako je rekao, nejasnih izjava organizatora da se neće dopustiti politizacija skupa.

"Jedna je stvar da se skup ne smije pretvoriti u stranački obojenu propagandu, ali ako takav skup nije prvorazredan politički događaj, onda on nema smisla. Ako su bivši državni odvjetnici bili politički kočeni u procesuiranju zločina Srba nad Hrvatima, onda se postavlja pitanje tko im je davao takve naloge. O tome se mora progovoriti javno i to moraju biti poruke koje će biti upućene s vukovarskog skupa", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Drži kako taj skup ne bi imao smisla bez upućivanja takvih poruka, jer bi se sve pretvorilo "u političku propagandu unutar odnosa jedne političke stranke". "Podupiremo održavanje skupa, ali nećemo podržati situaciju u kojoj s tog skupa ne bi bile poslane jasne političke poruke, jer je uvijek progon ratnih zločina jedino i isključivo politika", ustvrdio je Đapić.

 Vezano za nedjeljne izbore u BiH ocijenio je kako nametanje Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda jasno govori o strategiji i dugoročnoj politici bošnjačke politike prema Hrvatima u BiH, ali i o neprijateljskom odnosu prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ovakvim potezima bošnjačka strana ne priznaje suverenitet hrvatskom narodu u BiH, što nužno dovodi do samog negiranja BiH kao države. Ta politika upozorava cjelokupnu hrvatsku politiku na potrebu potpunog zaokreta prema bošnjačkoj politici koja je prevršila svaku mjeru", istaknuo je Đapić.

 Navodi da aktualna vladajuća garnitura u Hrvatskoj ne snosi svu težinu krivnje za događanja u BiH, ali i ističe da ona snosi odgovornost za buduće poteze. Po njegovu mišljenju, minimum je da hrvatska službena politika ne prihvati Željka Komšića za legitimnog člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda te radikalno promijeni svoj odnos prema BiH, inzistirajući na suverenitetu hrvatskog naroda u toj državi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo