Vučić o dolasku na inauguraciju: 'Nije bilo lako donijeti tu odluku'

15.2.2015.
7:49
VOYO logo

"U izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je puno izjava koje nismo doživjeli na najbolji mogući način... Zato nije bilo lako donijeti tu odluku", rekao je Vučić u razgovoru za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista.

Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da Hrvatima u smislu državljana smatra sve građane Hrvatske, pa tako i hrvatske Srbe te da će se boriti za prava Hrvata u Vojvodini, Srbiji i ostalim susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dio srpskih političara i medija ocijenio provokacijom, jer je stvoren dojam da Grabar Kitarović Vojvodinu, autonomnu pokrajinu na sjeveru Srbije, smatra državom.

"Idem u Zagreb s porukom mira i suradnje, želim da imamo što je moguće bolje odnose", dodao je Vučić koji će biti jedan od najviših gostiju na inauguraciji pobjednice siječanjskih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški odnosi

Srpski premijer kaže da je odluko o dolasku u Zagreb donio nakon ozbiljnog razmišljanja o budućnosti Srbije i regije u kojoj Hrvati i Srbi moraju živjeti jedni pored drugih.

"Naši odnosi su teški, ni u budućnosti neće biti idilični, ali trebaju biti postavljeni na racionalnim osnovama tako da se svi okrenemo budućnosti i radeći jedni za druge, jedni s drugima drugima, zapravo radimo za sebe", istaknuo je Vučić kojemu će to biti prvi posjet Hrvatskoj otkako je srpski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da će Hrvati uvijek tražiti da se riješi problem nestalih osoba, a Srbi isticati problem imovine i položaja Srba u Hrvatskoj, dok će obje zemlje spominjati nerješena granična pitanja.

"Ako netko misli da mi je namjera vraćati se 20 ili 60 ili 70 godina u prošlost, stotinu godina u prošlost, želim da zna da nije tako. Nemam ništa protiv da se i o tome govori, ali moja je želja da odgovorimo na pitanje što ćemo raditi u slijedeće četiri, deset ili 20 godina", kaže Vučić za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prijetnjama premijera Zorana Milanovića da će otežati europski put Beograda ako ne povuče zakon o nadležnosti za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, rekao je da je to pitanje za pravosuđe dviju zemalja.

"Premijer Milanović ima svoj izbor, ja ga poštujem, može reći što želi. Mi na to ne želimo odgovarati. To je stvar naših nadležnih tijela i mislim da se nešto može učiniti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni sud pravde u Den Haagu nedavno je odbacio uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid što, smatra Vučić, nije primljeno s oduševljenjem ni u jednoj zemlji.

"To što nitko nije zadovoljan znači da imamo temelj za racionalno stvaranje dobrih i normalnih odnosa. Bez dobrih odnosa Srbije i Hrvatske, i ako smijem dodati Albanije u regiji iz koje znam da bi Hrvatska voljela biti isključena....nema dobre budućnosti za Balkan", rekao je srpski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo