VRIJEME JE ZA BOLNO OTREŽNJENJE U HDZ-u: / Izborna noć bila je razotkrivajuća, kriza stranke zahuktala se upravo u Zagrebu?

Image
Foto: Pixsell

Plenković je riskirao s listom i to mu se obilo o glavu

27.5.2019.
9:46
Pixsell
VOYO logo

Jednak broj mandata za HDZ i SDP, a još više od toga skromnih HDZ-ovih 22 posto, trenutak je neugodnog otrežnjenja za vodstvo stranke koja upravlja državom te vrlo složenom i razvedenom koalicijom, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ocjenjujući da je kriza vladavine aktualnog premijera Andreja Plenkovića počela u Zagrebu.

Takav kompliciran savez stranaka i pojedinaca može održavati na okupu jedino stranka s neupitnim izbornim kapacitetom, "kakvom se HDZ činio sve do protekle razotkrivajuće noći. HDZ, pokazalo se, ipak nije stranka iz nježnih bajki Lovre Kuščevića i Gordana Jandrokovića, jer da jest, ne bi valjda baš u Zagrebu ekspresno izgubila toliko teško stečeni primat pred SDP-om i, što je još gore od toga, osvojila manje glasova nego Ruža Tomašić i Hasanbegović zajedno", piše Jutarnji list u postizbornom komentaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza se zahuktala u Zagrebu

Ističu da HDZ nije preuzeo Plenkovićevo osobno samopouzdanje pa se upravo u Zagrebu zahuktala "ozbiljna kriza Plenkovićeva modela upravljanja HDZ-om".

Dnevnik navodi i da je osim pogrešnih prioriteta "Plenković uoči izbora imao i strateški pogrešnih odluka, u koje spada i apriorno odbacivanje ideje koaliranja i inzistiranje na tome da je HDZ dovoljno snažan da može sam povući možda i iznad pet mandata. Druga je pogreška strukturna: to je uporno, nasilno profiliranje HDZ-a kao nečega što HDZ nije niti će ikad biti, čime je Plenković, sad se vidi, na dulji rok prepustio desnim strankama značajan dio potencijalnih glasača HDZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj nesigurnosti kod članova i potencijalnih glasača

Inzistiranje na ovakvoj izbornoj listi, s malo ili nimalo ustupaka unutarstranačkoj konkurenciji, također je, ističe dnevnik, ostavilo traga. Naposljetku, otvaranje pa onda odgađanje ili izostanak snage za rješavanje unutarstranačkih odnosa, pridonijelo je osjećaju nesigurnosti i kod članova i kod potencijalnih glasača, što je olakšalo posao svima koji su eventualno htjeli (i dobrim dijelom uspjeli) minirati ove Plenkoviću važne izbore, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo