VRHUNAC TOPLINSKOG VALA TEK NAS OČEKUJE / Tropske noći mnogima će stvarati probleme: Živa neće pasti ispod 20 stupnjeva niti tijekom noći

Bit će ovo razmjerno kratak val vrućine, ali će prilično naglo i snažno stići svome kraju

20.6.2023.
22:48
VOYO logo

Toplinski val u Hrvatskoj krenuo je u ponedjeljak, a vrhunac se na kopnu očekuje tijekom četvrtka i petka. Živa će se u termometrima u najtoplijem dijelu dana penjati preko 33 Celzijeva stupnja, a u četvrtak nerijetko i do 36, moguće na širem karlovačkom području i više od one naše tjelesne temperature, piše RTL Danas.

Problem te vrućine nije samo u dnevnoj temperaturi, nego u takozvanim tropskim noćima koje očekujemo od srijede do petka. Naime, temperatura se tada ne spušta ispod 20 Celzija ni tijekom noći. Teško se tada odmara, uopće spava, a taj toplinski stres se samo akumulira, osobito što su takve prilike na kopnu znatno rjeđe nego na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPASNOST ZA CIJELU HRVATSKU /

Stiže vrhunac toplinskog vala, ali krajem tjedna i velika promjena: 'Moguće je jače grmljavinsko nevrijeme!'

Image
OPASNOST ZA CIJELU HRVATSKU /

Stiže vrhunac toplinskog vala, ali krajem tjedna i velika promjena: 'Moguće je jače grmljavinsko nevrijeme!'

Doći će i do naglog pada temperature, a onda opet vrućine

Na Jadranu će maksimalci ipak biti malo blaži, što zbog maestrala, što zbog samog mora, koje je doduše iznadprosječno toplo za doba godine pa će i sparina ovdje biti izraženija i činit će se podjednako vruće kao i unutrašnjosti. No, tropske noćne uvjete ovdje već imamo neko vrijeme, osobito u Dalmaciji i na krajnjem jugu zemlje.

Do petka će se postupno povećavati opasnost djelovanja te vrućine i akumulirane topline na naš organizam, bit će ona u dijelu zapadne unutrašnjosti i na jugu čak visoka. Srećom, bit će ovo razmjerno kratak val vrućine, ali će prilično naglo i snažno stići svome kraju. Naime, na ovu vrućinu i sparinu, kada dodamo prodor hladnog zraka koji očekujemo u petak poslijepodne, imamo pravi recept za snažne oluje i grmljavinska nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih će gotovo sigurno biti na kopnu, najprije na zapadu, zatim u noći na subotu i drugdje, i to vrlo često praćenih tučom i jakim, nakratko čak olujnim udarima vjetra i nagli pad temperature! Bit će osjetno svježije u subotu, maksimalci i 10-ak stupnjeva niži. No, ubrzo opet toplije, ali nešto primjerenije, ili bolje rečeno prosječnije ljetne prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo