donesena odluka / Vrhovni sud odbio žalbu USKOK-a. Đuro Gavrilović nije ratni profiter

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Gavrilović se teretio da je 1992. godine tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen kupnji oružja za obranu Hrvatske, a za to djelo je još 2002. nastupila zastara

11.11.2022.
10:46
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud RH odbio je žalbu USKOK-a i potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je odbijena optužba protiv Georga (Đure) Gavrilovića da je poticao na zlouporabu položaja, a to se dovodilo u vezu s nezastarijevanjem kaznenih djela ratnog profiterstva iz procesa pretvorbe i privatizacije.

"Ovo vijeće odluku je donijelo na temelju izraženog pravnog shvaćanja iznesenog u odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske koje ima načelno značenje i prelazi okvire pojedinačnog slučaja s obzirom na to da je u konkretnom slučaju do stupanja na snagu izmjene Ustava (16. lipnja 2010.) nastupila zastara kaznenog progona protiv okrivljenog, a koja predstavlja zakonsku smetnju za daljnje vođenje kaznenog postupka. Naime, prema tom stavu u slučaju nastupa zastare za kazneno djelo na dan stupanja na snagu izmjene Ustava 16. lipnja 2010. nema pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva", navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gavrilović se teretio da je 1992. godine tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen kupnji oružja za obranu Hrvatske, a za to djelo je još 2002. nastupila zastara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo