uskok na popravnom / Vrhovni sud obrazložio ukidanje presude za Fimi Mediju: crni fond tek porezni prekršaj?

Puna dva mjeseca nakon ukidanja presude za Fimi Mediju, Vrhovni sud detaljno je obrazložio zašto je postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a i ostalih - vraćen na početak. Kako je optužnica za najveću korupcijsku aferu završila kao smokvin list, doznajte u prilogu

1.12.2015.
18:32
VOYO logo

Vrhovni sud vratio je vrijeme najmanje tri godine unatrag. Bivši premijer Ivo Sanader je na slobodi, a HDZ neopterećen 'crnim fondovima' pokušava sastaviti vlast. 

Vrhovni sud detaljno je obrazložio zašto je poništio presudu Županijskog suda u Zagrebu. Pravni stručnjak kaže da su suci napravili vrlo dobar posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Sanader je osuđen na temelju iskaza svih suoptuženika, na temelju iskaza koje su oni dali pred USKOK-om, a on ih nije imao pravo ispitati u postupku, a to je pravo koje mu je zajamčeno i Ustavom i ZKP-om i Europskom konvencijom", pojasnio je Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Vrhovni sud Županijskom sudu najviše zamjera što Sanader nije mogao postavljati pitanja Mladenu Barišiću i ostalima koji su ga teretili, a USKOK se oslonio isključivo na njihova priznanja. Sud nije definirao detalje poput je li Sanader osuđen kao 'službena' ili 'odgovorna osoba', te je li prvi novac u 'crni fond' HDZ-a stigao prije ili poslije donošenja Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazloženje upuće i na to da ako Barišić odluči i dalje šutjeti, a USKOK ne nađe drugi dokaz - 9,5 neproknjiženih milijuna iz crnog fonda HDZ-a moglo bi se smatrati tek 'financijskim prekršajem'. Zato se odvjetnik HDZ-a logično pita - hoće li Barišić opet propjevati? 

"Sud ne smije temeljiti presudu na njihovim iskazima i ja sam uvjeren da, kada taj postupak završi, s političke stranke HDZ-a bit će skinuta odgovornost za kaznena djela koja joj se stavljaju na teret", istaknuo je odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišićev odvjetnik Rajko Mlinarić zadovoljan je presudom i najavljuje da njegov klijent više neće šutjeti.

"Što se Mladena Barišića tiče i on je osobno zadovoljan presudom iz najmanje dva razloga jer ne mora ići u zatvor. Ali još važnije da Mladen Barišić sada ima priliku svojim iskazom i odgovoranjame na postavljena pitanja dokaže istinitost svih svojih tvrdnji", kazao je odvjetnik Mladena Barišića Rajko Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljeno suđenje trebalo bi krenuti za najviše dva mjeseca.

"Vrhovni sud nije odlučio da taj predmet mora ići pred drugo raspravno vijeće što znači da se vraća sutkinji Čalić koja sada treba odrediti termin pripremnog ročišta", rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ponovljenom suđenju sud i USKOK ima priliku ispraviti svoje greške, inače će afera Fimi Media biti upisana kao najveća promašena korupcijska afera u povijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo