Čeka nas borba s vrućinom, sušom i požarima

Ovogodišnje proljeće i ljeto bit će toplije od prošlogodišnjeg. Tijekom cijele prve polovine 2012. godine nastavit će se vrlo sušno vrijeme, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno.

19.3.2012.
13:47
VOYO logo

Manjak vlage u tlu nije znatno umanjio ni mjestimičan snijeg u siječnju i veljači. Ni prognoze za sljedećih šest mjeseci ne ulijevaju nadu u optimizam – relativno je velika vjerojatnost da će oborina gotovo u svim krajevima Hrvatske biti najviše oko prosječnih vrijednosti, većinom čak i manje od toga.

Kako Zoran Vakula i Marko Vučetić navode u prognozi za HTV, mjestimične kiše bit će u ovome tjednu, vjerojatno ponegdje i u još ponekom danu do kraja mjeseca, a zamjetniji izgledi za češću i obilniju kišu postoje u prvom travanjskom tjednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznadprosječno toplo

Dugoročne prognoze srednje mjesečne temperature zraka upućuju na barem prosječno toplo vrijeme, štoviše, i toplije nego što je uobičajeno, pri čemu su osobito izgledna izraženija pozitivna odstupanja od prosječnih vrijednosti od svibnja do kolovoza.

Ovogodišnje proljeće i ljeto, prema trenutačno raspoloživim prognozama, vjerojatno će biti i toplije i sušnije od prošlogodišnjeg, ne samo u Hrvatskoj nego i u bližoj okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog suše, topline i niske relativne vlage zraka već sada je u mnogim mjestima umjerena vjerojatnost za pojavu požara na otvorenom prostoru, a sljedećih će tjedana i mjeseci u većini područja opasnost od požara biti još i veća. Potencijalnu opasnost od požara znatno će povećati mnogobrojna izvaljena stabala, obilje suhog granja, borovih iglica i lišća, lako zapaljivih tvari, koje su na tlo došle zbog dugotrajnog jakog i olujnog vjetra, posebice bure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo