PRIJETI NEVRIJEME / Nije dobro: DHMZ izdao upozorenja, očekuje se obilna kiša, ali i jak vjetar. Opet moguće poplave, ali i nestanak struje

Kišovite prilike nastavljaju i tijekom utorka, tek bi u srijedu oborina bila rjeđa, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali

25.9.2022.
8:43
VOYO logo

Promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom, lokalno i jače izraženim, prognoza je DHMZ-a za nedjelju. Obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, dok na istoku zemlje ponegdje može izostati. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u gorju ponegdje i jak, a na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo, mjestimice s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu od 21 do 24 °C.

Iz HAK-a upozoravaju kako su kolnici mokri i skliski i vozače pozivaju na oprez. Vožnju jutros otežava lokalno i magla u unutrašnjosti, dok je na moru vjetrovito, po jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JAKI UDARI VJETRA I OBILNA KIŠA /

DHMZ izdao narančasto upozorenje! 'Budite spremni zaštititi sebe i imovinu. Moguće je poplavljivanje i prekid opskrbe energijom'

Image
JAKI UDARI VJETRA I OBILNA KIŠA /

DHMZ izdao narančasto upozorenje! 'Budite spremni zaštititi sebe i imovinu. Moguće je poplavljivanje i prekid opskrbe energijom'

Oglasio se i Meteoalarm: Moglo bi biti problema

I u nastavku nedjelje slično, na Jadranu jako pa i vrlo jako jugo, uz lokalno obilniju oborinu, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju. Lokalno preko 100 mm kiše moguće je u gospićkoj regiji, gdje je stoga na snazi viši stupanj Meteoalarm. Na kontinentu pretežno oblačno, ali manje kišovito, osobito prema istoku.

Image
Foto: DHMZ

Upozorenje Meteoalarma za nedjelju

Prognostičari DHMZ-a izdali su za nedjelju narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića kao i sjeverne Dalmacije. U gospičkoj regiji mjestimice je moguća obilnija oborina, ponajprije u Gorskom kotaru. Moguće je da oborine bude više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internetskoj stranici prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite RH.
"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

'Neiskusni pomorci, potražite sigurnu luku'

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu", poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi tjedan, ista prognoza - kiša

"Novi tjedan će isto početi vrlo kišovito i pljuskovito, često uz grmljavinu. Oborina će lokalno biti obilnija, osobito duž Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici", prognoza je meteorologinje N1 televizije Tee Blažević. Na moru su lokalno moguće nevere.

DHMZ navodi kako se u ponedjeljak očekuje promjenljivo do pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom. Lokalno i obilnija oborina, osobito u Dalmaciji, a u noći i u zapadnim predjelima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, a na Jadranu umjeren jugozapadni i južni, u Dalmaciji ponegdje i jaki. Najniža jutarnja temperatura zraka od 10 do 14, a na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna uglavnom između 16 i 20, a na Jadranu 20 i 24 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kišovite prilike nastavljaju i tijekom utorka, tek bi u srijedu oborina bila rjeđa, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali", zaključuje meteorologinja Tea Blažević.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo