Vratit ću Ježiću donaciju ako je novac od kriminala

'Naravno da mi to nije drago. U trenutku kada je davao donaciju, i nije samo meni, nije bilo sumnje u njegov rad.

13.12.2010.
21:06
VOYO logo

Riječi su to kojima je predsjednik Ivo Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" komentirao uhićenje jednog od donatora njegove predsjedničke kampanje, Roberta Ježića. On mu je donirao četvrt milijuna kuna, a Josipović ističe da je to vrhunski transparentno objavljeno.

"Ako postoji uzročna veza između kriminala i troška za moju kampanju, onda ću rado vratiti novac. Tko god želi može provjeriti je li imao koristi od mene", kazao je Josipović dodajući "da sam mislio da je kriminalac, ne bih tako postupio", tj. uzeo novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je "preveliki pritisak medija" na širu i užu obitelj Ive Sanadera.

"Oni nisu predmet istrage", upozorio je, jer smatra da se "ruši dostojanstvo tih ljudi". Što se tiče Sanaderovog bijega, Josipoviću je "nepojmljivo da se dopustilo da bilo tko tako lako ode iz države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da ga se nije moglo uhititi zbog imuniteta, ali moglo se poduzeti cijeli niz radnji koje bi mu otežale bijeg", kaže Josipović pojašnjavajući da ga se moglo zvati na obavijesni razgovor ili pod izlikom da medijskih napisa o tom da barata torbama punim novcem, moglo mu se napraviti detaljan pretres kako bi Sabor imao dovoljno vremena da mu oduzme imunitet.

"Čuo se s njim samo jednom telefonom i to kad sam bio zastupnik. Eto, meni nije niti pisao, je li", kaže Josipović o svojim kontaktima sa Sanaderom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upita može li se Vlada amnestirati u slučaju "kamioni", Josipović je odgovorio da pravosuđe treba u svakom, pa i ovom slučaju utvrditi kaznenu, a birači političku odgovornost. Upitan je za komentar odluke suda da Berislav Rončević mora vratiti 10 milijuna ukradenih u toj aferi, a na njegovoj se imovini niti ne vidi gdje ih je utrošio, Josipović je kazao da nije na njemu da ocjenjuje kako će vratiti novac, ali želi mu sreću.

Pozdravio je pokretanje istrage u slučaju Tomislava Merčepa i poželio mu, kao i Sanaderu, "brz, zakonit i pravedan postupak". Smatra da je međunarodna udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International može samo "načelno govoriti" o tome da u Hrvatskoj još 700 ratnih zločinaca hoda slobodno. Vezano za dio njihovog izvješća vezano za Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa i Davora Domazeta Lošu Josipović je kazao da AI tu nije "naveo da trebaju odgovarati, nego da treba provjeriti neke navode. Vjerujem da će ubuduće naše Državno odvjetništvo s punom pozornošću razmatrati sve dokaze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012090394006 arti-201012120226006 arti-201012100574006 arti-201012090770006 arti-201012090021006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo