nije prva nesreća /

Voditelj skijališta: 'Na Sljemenu noću vlada bezakonje, pije se, divlja, policija ne može ništa'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Problem je u tome što je područje Sljemena pod ingerencijom čak tri policijske postaje iz dvije županije

27.12.2021.
21:35
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Javnost je zgrožana nesrećom koja se dogodila na sljemenskom Crvenom spustu na kojem je ozljeđeno dvoje mladića. Kako piše Večernji list, Igor Žiljak, voditelj Skijališta Sljeme, nije pretjerano iznenađen situacijom.

Kazao je da se ovakve nezgode događaju svake godine. Pukom srećom još uvijek nije bilo ljudskih žrtava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svake godine susrećemo se s ovim nekoliko puta, a do sada je srećom prošlo bez težih posljedica. Klinci dođu uvečer kada na stazi nikoga nema, uzmu zaštitne mekane strunjače s kojima omotavamo rasvjetu, stupove žičare i topove za snijeg te se spuštaju se skijaškim stazama usprkos tome što svuda piše da je sanjkanje onuda zabranjeno. To vam je slično kao da vozite sto na sat u kontra smjeru zelenim valom“, objašnjava Žiljak.

U vrijeme sezone, svakoga se jutra pronađu strunjače s vrha na dnu Crvenog spusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Strunjača na spustu razvije brzinu i do 150 kilometara na sat što može biti opasno po život. Zgrožen sam što su prijatelji unesrećenih snimku podstavili na TikTok. Sada je to postao challenge, izazov pa se bojim da će ovakvog nesmotrenog sanjkanja po stazi biti još više“, govori Žiljak.

Image
POSLJEDICE NOĆNOG LUDOVANJA /

Poznato stanje mladića koji su stradali na Sljemenu: Jednom operirali kralježnicu, prijetila mu paraliza

Image
POSLJEDICE NOĆNOG LUDOVANJA /

Poznato stanje mladića koji su stradali na Sljemenu: Jednom operirali kralježnicu, prijetila mu paraliza

Zimi, kada na Sljemenu padne noć i završi skijanje, svake godine počinju problemi.

„Kad skijaši odu, gore nema ni policije, niti redara, no posjetitelji ne prestaju dolaziti. Srećom pa je HGSS bio dežuran i da su mogli brzo reagirati, inače bi puno gore prošli. Kada su lani bile restrikcije zbog korone, na Sljemenu se po cijele noći partijalo, ljudi bi popili i radili gluposti, ostavljali smeće i sanjkali se stazom“, prisjeća se Žiljak.

Preko dana, stazom patroliraju pripadnici interventne policije, ali noću ondje nema nikoga. Problem je, objašnjava Žiljak, u tome što je područje Sljemena pod ingerencijom čak tri policijske postaje iz dvije županije. 

Za vrh Crvenog spusta je zadužena zagrebačka policija, a donji dio, gdje su nastradali je pod upravom zaprešićke policije. Zbog toga je teško organizirati ophodnje. Međutim, čak i kada bi policija redovito vršila noćne patrole, novi je problem u tome što ne postoji zakon po kojem bi mogla postupati. 

„Ne krivim policiju jer oni nemaju zakon po kojem bi postupali. U svim uređenim zemljama policija čuva skijaške staze. Oni koji stazama sanjkaju, ne nose kacige ili skijaju u pijanom stanju, dobiju paprene kazne pa se više tako ne ponašaju. Kod nas takav zakon ne postoji, već samo pravilnik pa posjetitelji Sljemena postupaju po principu 'kaj nam pak moreju'. Zbog toga je na Sljemenu noću bezakonje, pije se, divlja, a policija ne može ništa pješaku koji šeće šumom bez obzira na to što je u alkoholiziranom stanju, radi nered i ugrožava svoj i tuđe živote . Hitno nam je potreban zakon o uređenim skijalištima, kao i kazne za one koji ga krše“, za Večernji list je kazao Žiljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo