UNOSAN POSAO / Voditelj sirane: 'Moji čobani zarađuju 2 prosječne plaće, nudimo i smještaj, ali radnika - nema!

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U rujnu prošle godine obitelj Pernjak morala je obustaviti prodaju paškoga sira iz svoje tvornice, jer su rasprodali sve zalihe od ukupno 25 tona koje su proizveli.

27.5.2017.
14:43
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

"Potražnja na tržištu je naprosto takva da je ne možemo zadovoljiti", otkriva Marin Pernjak, jedan od suvlasnika obiteljske sirane Mih za Slobodnu Dalmaciju. Pernjakovi, kao i ostali sirari s Paga, muče se sa sirovinom, ovčjim mlijekom. No tu je i problem sa sobinom, niskim raslinjem, a za lokalne ljude nametnikom, koji se munjevitom brzinom širi i jede pašnjake na otoku.

"Život nam ovisi o ovcama, mlijeku i siru, normalno da se borimo s tim koliko možemo i znamo, ali bez sustavne pomoći sa strane i uz financijsku pomoć države i njezinih institucija, izgubit ćemo bitku",  upozorava Pernjak, naglašavajući da bez ovčjeg mlijeka s Paga ne može se napraviti paški sir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo, mislim pritom na nas sedam najvećih sirara okupljenih u Udrugu, mogli uvesti mlijeko iz Like ili ne znam odakle, proizvesti sir i zadovoljiti tržište do nove sezone, ali to ne bi bio pravi paški sir. Ali zašto to ne radimo? Pa zato što je na Pagu mlijeko specifično, naša ovca daje maksimalno 9 decilitara dnevno u špici sezone, dok sve druge ovce u Hrvatskoj koje su na zelenoj ispaši daju od 1,3 do 1,5 litara, čak i dvije", objašanjava problem Pernjak. 

A koliki je interes za ovčjim mlijekom s Paga i koliko ga se cijeni najbolje govori podatak da u plaćanju tog mlijeka nema kašnjena niti dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam je uvijek sedmi dan u mjesecu, nikada osmi. Mi kooperante moramo držati kao kap vode na dlanu, jer bez njih mi ne postojimo", objašnjava. Problem je i radna snaga koja iako dobro plaćena teško se pronalazi. 

"U Hrvatskoj ne možemo naći ljude koji bi radili na farmi, iako moji radnici imaju prilično visoke plaće, plus besplatan smještaj, ostala prava, rade s najmodernijom opremom. U ovih 15 godina zapošljavao sam ljude sa svih strana u Hrvatskoj, išao od sela do grada. Ljudi možda imaju želju, ali jednostavno ne znaju ovaj posao. Možda imaju volju, ali nisu fizički spremni. Možda zamišljaju da je to imati frulicu i šetati za ovcama, ti se sunčaš, gledaš more, galebove kako guču, a ovce sve same rade. Ne shvaća se da treba znati raditi sa stokom. Zato moji čobani zarađuju dvije prosječne hrvatske plaće, više nego ja kao voditelj sirane", kaže Pernjak za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo