proizvodnja mlijeka / Vlasnik male mljekare nije siguran hoće li nastaviti proizvodnju: 'Godinama radim s gubicima'

Najveći problem za vlasnika male mljekare je uvoz sira i mlijeka

11.8.2020.
20:00
VOYO logo

Nakon najave da Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, proizvođači mlijeka u Slavoniji još uvijek ne znaju tko će otkupljivati njihovo mlijeko nakon 31. prosinca. Istovremeno se gase i male mljekare. Ekipa RTL-a je pronašla jedinu preostalu malu mljekaru na potezu od Osijeka do Zagreba, čiji vlasnik nije siguran može li nastaviti proizvodnju koja u Hrvatskoj očito propada.

Brojni su već odustali

Cijeli život Jozo se bavi stočarstvom, a svoju malu mljekaru koju ima 25 godina i zapošljava 9 godina razmišlja zatvoriti. Jedina je to mala mljekara od Osijeka do Zagreba. Deseci njegovih kolega odavno su odustali.

"Već nekoliko godina radim s velikim gubicima. Evo ove godine, samo da kažem, mi se bavimo ratarstvom i ja sam od pšenice koju smo imali posijanu, izvukao 150.000 kuna i pokrio troškove u mljekari da ne bi bio nikome dužan", kazao je Jozo Šutalo, vlasnik male mlijekare iz Valpova.

Najveći je problem kaže uvoz sira i mlijeka. Govori, ta je roba neusporedivo lošije kvalitete a za trećinu je jeftinija. A tu je i skupa država. Porezi, nameti.

"Imamo stotinjak tih nameta za koje mi uopće ne znamo kakve veze mi imamo sa šumama i sa nekakvim drugim nametima koje mi moramo plaćati", rekao je Šutalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
alarmantna situacija /

Meggle je početak: Nemamo dovoljno mlijeka, a za 20 godina domaća proizvodnja mogla bi nestati

Image
alarmantna situacija /

Meggle je početak: Nemamo dovoljno mlijeka, a za 20 godina domaća proizvodnja mogla bi nestati


Njegova je mljekara ostala jedina takva na potezu od Osijeka do Zagreba. Sve su se ostale ugasile, a to smatraju problemom i u Domovinskom pokretu.

"Unazad desetak godina Republika Hrvatska izgubila je 50.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje su se bavile proizvodnjom mlijeka", izjavila je Ružica Vukovac, zastupnica u Hrvatskom saboru.

Uz to, najavom gašenja tvrtke Meggle, preko 300 kooperanata još uvijek ne znaju kome će od 31. prosinca kada tvrtka gasi proizvodnju u Hrvatskoj prodavati mlijeko.

Ne mogu živjeti od proizvodnje

"Slavonija će biti tek sirovinska baza za druge države gdje ćemo mi onda izvoziti žitarice, a uvoziti ćemo tjesteninu i imat ćemo zatvaranje mljekare u Osijeku, zatvaranje šećerane u Virovitici", kazala je saborska zastupnica Vesna Vučemilović.

Dok je, primjerice Irska, proizvodnju mlijeka podignula za 42%, hrvatski proizvođači ne mogu živjeti od svoje proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba ipak da znamo, trebamo li mi, ovakvi kakvi jesmo, ovoj državi ili joj ne trebamo", rekao je Šutalo.

Jozo govori, uz ovakvu poduzetničku klimu, nažalost, jedini hrvatski izvozni proizvod, je čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo