Vlada želi da kontroliše sve nezavisne institucije

Jorgovanka Tabaković odgovornost za pad dinara bacila na instituciju na čijem je čelu Pavle Petrović

19.6.2013.
5:02
VOYO logo

Kritike vodećih funkcionera u Vladi i Narodnoj banci Srbije upućene na račun Fiskalnog saveta potpuno su neopravdane, populističke i predstavljaju pokušaj vlasti da uspostavi kontrolu u okviru svih državnih nezavisnih institucija, poručuje za "Blic" stručna javnost.

Premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić zamerili su savetu što nije predložio i smanjivanje sopstvenih plata, a ne samo zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, a guverner Jorgovanka Tabaković je odgovornost za pad dinara bacila na instituciju na čijem je čelu Pavle Petrović, piše "Blic".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Fiskalnog saveta saopštili su juče da su neosnovane kritike da se zalažu za zamrzavanje plata i penzija od 15.000 dinara, a da žele da izbegnu zamrzavanje sopstvenih plata.

- Fiskalni savet se već duže zalaže za sistemsko rešavanje raspodele plata u javnom sektoru i u tom smislu smo dostavili više predloga - navodi se u saopštenju saveta, koji pored Petrovića čine Vladimir Vučković i Nikola Altiparmakov. Oni su odbacili i kritike da je ova vladina nezavisna institucija ćutala prethodnih godina, da nije upozoravala javnost na visinu budžetskog deficita i moguću krizu javnog duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za “Blic” da ovakve tvrdnje članova Vlade nikako ne stoje.

- Dovoljno bi bilo da neko pokaže skupštinske beleške od pre godinu i po dana jer bi se u njima videlo da su oni koji su sada na vlasti svojevremno hvalili Fiskalni savet što oštro kritikuje Vladu - kategoričan je Arsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On navodi da pritisak vlasti na Fiskalni savet pokazuje da država želi kontrolu u okviru svih državnih nezavisnih institucija, kao i da se radi o „klasičnoj populističkoj kritici“.

Ljubomir Madžar, ekonomista, takođe deli Arsićevo mišljenje i navodi da se Fiskalni savet pokazao kao zrela institucija koja ne podržava populističke poteze. - Vlada je u ovom slučaju naletela na ponašanje koje održava nezavisnost, čvrstinu i zato tako nervozno reaguje - tvrdi Madžar za „Blic“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasan Hanić, dekan na Beogradskoj bankarskoj akademiji, tvrdi da je upravo zahvaljujući upozorenju saveta Vlada krenula u donošenje antikriznih mera, ali da ostaje pitanje da li će one biti dovoljne da smanje budžetski deficit.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo