NAKON USPJEŠNE SEZONE... / Kako ćemo živjeti u 2022.? U Vladi optimistični, a poduzetnici oprezni: Pogledajte sve detalje i predviđanja

'BDP bi trebao rasti i znatno više od projiciranih 6,5 posto i to nas veseli, vjerujem da će biti tako. Okolnosti nam idu na ruku', rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na konferenciji 'Dan velikih planova'

30.9.2021.
17:09
VOYO logo

Nakon uspješne turističke sezone i pristiglih 818 milijuna eura bespovratnih sredstava od Europske komisije, u Vladi su optimistični kada je u pitanju očekivani standard života u idućij godini. Poduzetnici su oprezniji jer rastu cijene energenata i sirovine, a potrošači mogu očekivati i nova poskupljenja. Sve se to moglo čuti na tradicionalnoj Liderovoj konferenciji pod nazivom Dan velikih planova, javlja RTL.

"Znate da su mi u šestom mjesecu rekli da sam preoptimističan, jer smo imali najbrže prognoze oporavka. Na koncu se ispostavilo da je oporavak i brži od onog što smo mi predviđali", kazao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

Image
'ODUŠEVLJENA SAM...' /

EU isplatio Hrvatskoj 818 milijuna eura: Najveći smo primatelj sredstava za pomoć i oporavak

I Milanović pohvalio Vladu

Uz bankarski moratorij, i vladine potpore očuvana su radna mjesta, a Hrvatska sada ulazi u puno bolje razdoblje - tvrdi, pak, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"BDP bi trebao rasti i znatno više od projiciranih 6,5 posto i to nas veseli, vjerujem da će biti tako. Okolnosti nam idu na ruku, i to bih želio poručiti hrvatskoj javnosti, i njih treba iskoristiti, mislim da ovakvu šansu u posljednjih 30 godina naše neovisnosti nismo imali", rekao je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladinom politikom zadovoljan je i predsjednik Zoran Milanović.

"Hrvatska se iz ove krize izvlači zasad OK. Vladi priznanje na svemu što je napravila, nije mogla napraviti čuda, napravila je, izložila se", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa dobro, ja znam što smo radili, kako smo radili, ako se to sviđa i njemu, meni je najvažnije da se sviđa ljudima koji bi bez tih mjera ostali bez posla", uzvratio je premijer Andrej Plenković.

'Hrvatska dobiva puno jer je među manje razvijenijima'

Prilika za iskorak su i milijarde iz euro fondova i mehanizama, koje, kaže Milanović, do sada nismo dovoljno povlačili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska dobiva puno jer je među manje razvijenijim državama ali da se vlast malo više potrudila i dobila još malo, to je zadatak svih zadataka za ovu generaciju. Hoćemo više, naprosto hoću više, ne mogu to drukčije artikulirati, treba uzeti sve", rekao je Milanović.

Jučer je u državni proračun sjelo prvih 818 milijuna eura, a glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić kaže kako će biti velika šteta "ako i jedan euro propustimo i pametno ne uložimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih mjeseci bez poskupljenja struje i plina

Poduzetnici ipak očekuju i tešku godinu, veliki je rast cijena energenata i sirovina.

"To znači da je taj pritisak na troškove toliki da nećemo moći apsorbirati našim unutarnjim rezervama, već će se odraziti na prodajne cijene", rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozitivna vijest je da će kućanstva u sljedećih nekoliko mjeseci biti zaštićena po pitanju rasta struje i rasta plina no to neće ići dovijeka", poručio je Ćorić.

Ostaje sve na snazi i žilavost hrvatske ekonomije, koja je za sad preživjela pandemiju, a cilj je od zemlje na začelju Europske unije, postati zemlja prosjeka Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike