ISTEKAO MANDAT / Vlada smijenila šefa HROTE-a: Odlazi čovjek koji je prvi upozorio na aferu u HEP-u, a dolazi HDZ-ovac iz Dugog Sela

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Jurica Galoic/PIXSELL

Da Abramović nije javno iznio podatke, javnost nikada ne bi doznala koliko je točno HEP izgubio na plinu i tko je jeftino kupio te količine. Gubitak HEP-a je u konačnici iznosio 14,8 milijuna eura

21.9.2023.
20:01
Davor Puklavec/PIXSELL Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak Nadzornom odboru društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE) predložila imenovanje Darjana Budimira za direktora toga društva, do imenovanja direktora putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je smijenila dosadašnjeg Borisa Abramovića, dosadašnjeg direktora HROTE-a. On prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji se stvaraju, a koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMENTIRAO JE I GRLIĆA RADMANA /

Plenkovića novinarka ispitivala o plinu, a on se zgražao: 'Na kraju bude čovjeku žao činiti dobro. Nevjerojatno...'

Image
KOMENTIRAO JE I GRLIĆA RADMANA /

Plenkovića novinarka ispitivala o plinu, a on se zgražao: 'Na kraju bude čovjeku žao činiti dobro. Nevjerojatno...'

Vlada je Nadzornom odboru HROTE-a za novog direktora predložila njegova zamjenika Darjana Budimira i to na razdoblje od najdulje šest mjeseci, do imenovanja direktora na javnom natječaju. Riječ je HDZ-ovcu iz Dugog Sela koji je 2017. godine bio i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dugog Sela.

'Plin za cent'

Podsjetimo, agencija je još 9. lipnja, prilikom podnošenja izvješća za svibanj 2023., obavijestila HERA-u o prvim uočenim viškovima plina odloženima u sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopisom od 29. lipnja 2023. ponovno su obavijestili Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja, Upravu za energetiku i HERA-u, Sektor za naftu i plin s podacima o viškovima za lipanj. Abramović je prvi javno u Saboru napokon odgovorio na pitanje tko je kupio najviše viškova plina i otkrio da je to bio PPD Pavla Vujnovca i to 63 posto tog plina, piše 24 sata.

POGLEDAJTE VIDEO: Plinska afera u kojoj je HEP izgubio milijune: Je li Brabarić premijeru prevelik teret?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Abramović nije javno iznio podatke, javnost nikada ne bi doznala koliko je točno HEP izgubio na plinu i tko je jeftino kupio te količine. Gubitak HEP-a je u konačnici iznosio 14,8 milijuna eura.

Abramoviću je istekao mandat, a zašto mu nije produžen još nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo