VLADA SE HVALI, ALI DRŽAVA IPAK TONE: / Izašla je nova ljestvica najinovativnijih ekonomija svijeta, Hrvatska ne stoji dobro

Image
Foto: PIXSELL / Bloomberg

Dok se ministar financija i premijer hvale suficitom u državnoj blagajni, indeksi poput ovog otkrivaju svu tugu hrvatske stvarnosti.

23.1.2018.
12:23
PIXSELL / Bloomberg
VOYO logo

Sjedinjenje Američke Države ispale su s popisa top 10 najinovativnijih svjetskih gospodarstava prema Bloombergovom indeksu inovacije. Prošle su godine bile na devetom mjestu, a ove su na 11. Južna Koreja uspjela je zdržati prvo mjesto ispred Švedske i Singapura koji je skočio čak za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Velik skok na ljestvici 50 zemalja doživjele su Irska (sa 16. na 13.), Italija (s 24. na 20.), Turska (s 37. na 33.) i Rumunjska (s 38. na 35.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći udarac doživjeli su Novi Zeland i Ukrajina. Novi Zeland pao je s 19. na 23. mjesto, a Ukrajina s 42. na 46. mjesto.

Porazni podaci za Hrvatsku

Hrvatska je ove godine zauzela 42. poziciju što je za jedno mjesto lošiji rezultat nego prošle godine. Osim činjenice da smo na začelju u skupini s državama diskutabilnih gospodarstava i političkih sustava, u prilog nam ne ide ni činjenica da je od svih zemalja Europske unije iza nas samo jedna država - Cipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indeks inovacija temelji se na sedam kriterija među kojima su istraživanje i razvoj, potrošnja i koncentracija high-tech javnih tvrtki. To objašnjava zašto Južna Koreja vlada vrhom ljestvice, zašto na ljestvici skaču države koje ulažu u znanost, obrazovanje i tehnologiju i zašto se Hrvatska, u kojoj se djecu još uči o floppy disketama, nalazi na njenom začelju.

Cijela ljestvica

Image
Foto: Bloomberg
Image
Foto: Bloomberg
Image

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo