POŠTOVALI SMO I USTAV / Vlada RH o Hrvatima iz Zambije: 'Od početka smo ih štitili. Djece se zajedno s njima vraćaju'

Image

'Organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu naših osmero državljana zajedno s četvero maloljetnih državljana RH koji, kako je sud potvrdio, imaju sve potrebne odluke o državljanstvu i odluke o posvojenju', komentirao je Piletić

1.6.2023.
14:26
VOYO logo

O današnjem slučaju iz Zambije gdje su četiri hrvatska para nakon šest mjeseci oslobođena, oglasila se i Vlada Republike Hrvatske.

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su proveli šest mjeseci u Zambiji.

Image
UHITILI IH 7. PROSINCA /

Prije točno pola godine Hrvati su krenuli prema Zambiji. Ovo je kronologija događaja do njihovog oslobođenja

Image
UHITILI IH 7. PROSINCA /

Prije točno pola godine Hrvati su krenuli prema Zambiji. Ovo je kronologija događaja do njihovog oslobođenja

Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje.

Pri tome smo poštovali - prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe. Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo.

Cijelu situaciju komentirao je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije utvrđeno niti jedno kazneno djelo zbog kojih ih je tužiteljstvo šest mjeseci zadržalo u Zambiji, nije utvrđeno da je bilo riječi o falsificiranju dokumenata o posvojenju. S njima je, kao i do sada, naš diplomatsko - konzularni predstavnik, a čim odvjetnici dobiju pisanu presudu, organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu naših osmero državljana zajedno s četvero maloljetnih državljana RH koji, kako je sud potvrdio, imaju sve potrebne odluke o državljanstvu i odluke o posvojenju", komentirao je Piletić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo