UHITILI IH 7. PROSINCA / Prije točno pola godine Hrvati su krenuli prema Zambiji. Ovo je kronologija događaja do njihovog oslobođenja

Image
Foto: RTL

No, kako je sve kronološki krenulo? Mjesec dana nakon uhićenja, točnije 10. siječnja održano je prvo sudsko ročište za četiri bračna para. Pritvoreni su bili zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz DR Konga

1.6.2023.
12:46
RTL
VOYO logo

Točno 175 dana, toliko je prošlo od kako su osam hrvatskih državljana uhitili u Zambiji radi navodne trgovine ljudima, odnosno kada su htjeli pokušati posvojiti djecu iz DR Konga.

Njih su 7. prosinca prošle godine zaustavili na aerodromu i praktički su od tada bili uhićeni, a sada, 1. lipnja, sutkinja Mary Mulanda napokon je odbacila optužnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako je sve kronološki krenulo? Mjesec dana nakon uhićenja, točnije 10. siječnja održano je prvo sudsko ročište za četiri bračna para. Pritvoreni su bili zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz DR Konga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobođeni, ali uhvaćeni na aerodromu

Suđenje se i tada odvijalo u Ndoli. U veljači su platili i 1000 dolara jamčevine, produljenje vize i regulaciju boravišta pa ih je sudac pustio da se brane sa slobode. Ipak, tamošnji lokalni medij objavio je da su Hrvati 6. veljače oslobođeni i trebali su poletjeti za Hrvatsku.

Dan nakon, zaustavljeni su u tamošnjoj zračnoj luci i ponovno su bili prepraćeni u zatvor. Oglasile su se tada i sestre uhićenih Hrvatica - Iris Kraljević i Jelena Jakopović koje su rekle da su uhićeni u puno težoj situaciji, i psihički i fizički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

'Oboljeli od malarije, na rubu gladi su'

"Nije dobro uopće. Sve njihove nade i snaga kao da su presušile u trenutku kada su još jednom uhićeni prilikom ukrcaja u zrakoplov. U pritvoru ih nitko nije zlostavljao, no s obzirom na neimaštinu koja vlada u toj afričkoj državi, svi su stalno na rubu gladi. Neki su već preboljeli malariju, a neki je imaju trenutno. Još u ponedjeljak jedno od njih moralo je ići u kliniku za malariju s visokom temperaturom", svjedočile su Iris Kraljević i Jelena Jakopović.

U cijelu priču uključio se i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar. Upravo zbog njega sve se i odužilo jer je zambijskoj policiji pisao ovo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPRAVO ODLUČENO /

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Image
UPRAVO ODLUČENO /

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

"Jedan od njih tvrdi da je usvojio dijete u DR Kongo, iako je transrodan. Koliko ja razumijem, DR Kongo ne dopušta transrodnim osobama posvajanje djece. Budući da je ta osoba transrodna kako je mogla legalno usvojiti dijete u DR Kongu?"

Iz dana u dan mijenjala se priča oko njih i više nikome nije bilo jasno što se događa. Malo su pušteni da se brane sa slobode, malo se oglašavao Ivan Pernar, a pojavljivali su se i novi dokazi, ali i svjedoci cijelog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernar kao jedan od svjedoka

Ipak, početkom svibnja došlo je do informacija da će Ivan Pernar stvarno biti jedan od svjedoka tužiteljstva, no i njega je na prvom ročištu zahvatila malarija pa nije mogao doći.

Ročišta su se nastavila održavati, neka i otkazivati, ali što se događalo s djecom u ovih šest mjeseci nije bilo toliko poznato. Tek prije par dana izašle su informacije da su djeca u maloljetničkom zatvoru te da su četverogodišnjeg dječaka odvojili od djevojčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije manje od tjedan dana, na ročištu je bio i Pernar koji je krenuo urlati te umalo i sam završio u zatvoru. Na to su suđenje dovedena i djeca koja su sada već hrvatski državljani.

Točno pola godine je prošlo

I evo, 175 dana kasnije, svih osmero Hrvata napokon je oslobođeno svih krivnji. Azra Imamović Subošić, jedna od uhićenih oglasila se za 24 sata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oduševljeni smo, upravo kupujemo hranu za djecu, samo čekamo da vidimo kad će nam doći djeca. Odvjetnici su odmah nakon suda otišli po njih. Sad nam djeca prvo moraju dobiti vizu, a onda ćemo se dogovoriti kad putujemo za Hrvatsku. Mislim da ćemo danas svakako dobiti djecu. Najbitnije nam je da to bude što prije, ponovno smo se rodili kao obitelj. Plakali su čak i ljudi u sudnici, javnost koja je slušala presudu, čak i sudski referenti. Sutkinja mi je otpočetka ulijevala povjerenje", istaknula je Imamović Subošić.

Točno pola godine prošlo je od kako su krenuli prema Zambiji. Oni su 1. prosinca iz Hrvatske krenuli prema Beču i dalje za Zambiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo