VLADA REŽE PLAĆE 65.000 SLUŽBENIKA: / Ukidaju se neki dodaci i uvodi novi sustav platnih razreda

Image
Foto: Pixsell

Jedini službenici koje ove škare neće dohvatiti, prema prijedlogu zakona, su policajci.

19.12.2017.
17:46
Pixsell
VOYO logo

65 tisuća zaposlenih službenika i namještenika u državnim službama ostaje bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje, stoji u prijedlogu novog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva. Službenici u državnim tijelima, carinici, poreznici, policajci, pravosudni policajci, inspektori... svi oni dobivat će manju plaću, ne samo zbog ukidanja dodatka za minuli rad, već i zbog novog sustava platnih razreda u koje će se službenike smjestiti temeljem godina radnog staža, ne uvažavajući pritom dodatke od 4, 8 i 10 posto na koje imaju pravo službenici s 20 i više godina radnog staža. Izgubljeno se može nadoknaditi napredovanjem koje ovisi o godišnjim ocjenama službenika, piše Novi list.

Posebni uvjeti rada

Pritom se ograničavaju dodaci na posebne uvjete rada, ali i kolektivno pregovaranje. Propisuje se da državni i policijski službenici i namještenici koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću u visini do 20 posto, što je i iznos na koji se ograničavaju i dodaci za one koji rade na 'pojedinim vrstama poslova od posebnog interesa za državnu službu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno se propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti uvećanja osnovne plaće za rad noću, subotom, nedjeljom, blagdanima, zakonom utvrđenim neradnim danima, kao i dodaci za smjenski rad, dvokratni rad i rad u turnusu.

Jedini službenici koje ove škare neće dohvatiti, prema prijedlogu zakona, su policajci koji bi i s donošenjem novog zakona trebali zadržati postojeća prava i platni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naputak Europske komisije

Vlada u rezanje kreće jer se na to obvezala Europskoj komisiji. Radi se o jednoj od reformskih mjera na kojoj se počelo raditi još u vrijeme SDP-ove vlade. Aktualna Vlada želi čim prije donijeti ovaj zakon kako bi EK uvjerila da poštuje Europski semestar i provodi reforme.

Reforma sustava plaća u državnoj službi

Službenici će biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki će od njih imati 12 platnih stupnjeva unutar kojih se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto. Ostaju sadašnji propisi godišnjeg ocjenjivanja rada te sustavi upozorenja, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo