NESTRPLJIVO IŠČEKIVANJE / Procurilo koje mjere Vlada priprema protiv poskupljenja: Fokus na javnom sektoru, očekuju se i potpore za poduzetnike

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

U zagrebačkom KB-u Dubrava, kako doznaje Hina, računi za plin viši su gotovo pet puta. Situacija je neizvjesna i u KBC-u Rijeka

25.8.2022.
9:54
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Paket mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata trebao bi biti gotov idući tjedan, poručuju iz Vlade. Fokus će biti na zaštiti korisnika javnog sektora, a jedan od prijedloga, kako doznaje Jutarnji list, jest da škole, bolnice, vrtići i domovi prijeđu u kategoriju kućanstava i plaćaju nižu cijenu energenata.

Osim toga, potpore će dobiti i poduzetnici, samo je pitanje u kojem vidu i tko će sve biti zahvaćen, samo mali poduzetnici ili svi. To još nije definirano, ali sigurno je da će manji dobiti veće potpore, a da će se veće vjerojatno stimulirati da kroz ugradnju elektrana sami proizvode struju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javne ustanove, podsjetimo, uključujući bolnice, vrtiće, škole, domove i udruge, u istoj su pravnoj kategoriji kao i tvrtke, pri čemu plaćaju više cijene režija koje su sada nepredvidljive. Kućanstva, s druge strane, imaju reguliranu cijenu struje i plina jer država subvencionira račune direktno iz proračuna ili preko HEP-a.

Image
OGLASILA SE PLINARA /

Šef zagrebačke plinare: 'Ako 50.000 kućanstava prijeđe kod nas, trebat ćemo pomoć, to ne možemo sami'

Image
OGLASILA SE PLINARA /

Šef zagrebačke plinare: 'Ako 50.000 kućanstava prijeđe kod nas, trebat ćemo pomoć, to ne možemo sami'

Računi za plin i struju tri do pet puta veći

Naime, nakon što su režijski šokovi pogodili niz domaćih tvrtki, a zagrebački ugostitelj Marin Medak nedavno rekao da mu je u restoranu račun za struju narastao s 40 na 120 tisuća kuna, visoki su računi za struju i plin počeli stizati i na adrese javnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom KB-u Dubrava, kako doznaje Hina, računi za plin viši su za gotovo pet puta. Situacija je neizvjesna i u KBC-u Rijeka, gdje s velikim nestrpljenjem očekuju sljedeći tjedan, kad bi se moglo znati nešto više o onome što će uslijediti u neizvjesnom energetskom ostatku godine.

Osim struje, poduzetnici i javne ustanove velike probleme imaju s plinom nakon što su morali pristati na nove ugovore s dobavljačima plina, kao što je Gradska plinara Zagreb - Opskrba, u kojima se navodi da će se cijene plina, od listopada, svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu, što znači da nitko neće znati hoće li poskupljenje biti dvostruku, trostruko ili peterostruko, pišu novinari Jutarnjeg lista Filip Pavić, Goran Penić, Mirela Lilek i Goranka Jureško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo