IPAK NIŠTA / Vlada odustala od vraćanja cijena na staro? Jedna namirnica mogla bi poskupjeti, jedna pojeftiniti

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vlada je, podsjetimo, imala pripremljene opcije o zamrzavanju i vraćanju cijena za stotine artikala, ali trgovci su ih uspjeli uvjeriti da se radi o povećanju cijene dobavljača. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da svi imaju rok do danas vratiti cijene na staro

13.1.2023.
9:52
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada ipak neće ići na značajno ograničenja cijena proizvoda niti vraćanje na cijene prije Nove Godine.

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice nalazi se tek informacija "praćenju kretanja cijena vezano za uvođenja eura". Podsjetimo, posljednja dva tjedna su na terenu inspektori koji su izvijestili o porastu cijena, ali i o tome da su neki i bez inspekcija vratili cijene a staro. No, nisu izvijestili niti o jednoj napisanoj kazni što znači da je sve na dobrovoljnoj bazi, pišu 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ekskluzivno! /

Filipović za Danas otkrio što će biti s trgovcima koji ne vrate cijene na staro: 'Sve opcije su na stolu'

Image
ekskluzivno! /

Filipović za Danas otkrio što će biti s trgovcima koji ne vrate cijene na staro: 'Sve opcije su na stolu'

Vlada je, podsjetimo, imala pripremljene opcije o zamrzavanju i vraćanju cijena za stotine artikala, ali trgovci su ih uspjeli uvjeriti da se radi o povećanju cijene dobavljača. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da svi imaju rok do danas vratiti cijene na staro. U protivnom, najavio je, da neće oklijevati upotrijebiti mjere poput vraćanju cijena na staro, poreze i ukidanje subvencija.

Danas se neće dogoditi niti jedno od toga. I prošli tjedan su razmatrali ograničenje cijena, ali su od toga odustali i samo pozvali sve da vrate cijene, te su poslali gospodarstvenicima inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na dnevnom redu je izmjena odluke o cijenama devet artikala čiju cijenu je Vlada ograničila još u rujnu. Sukladno kretanjima roba na burzi, šećer bi trebao poskupjeti jer trgovci tvrde da rade s gubicima. Ulje bi trebalo pojeftiniti jer mu je i cijena pala.

Tu je informaciju za Jutarnji list potvrdio izvor iz Vlade, ali ne navodi razloge. Odluka o primjeni Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena bila je najavljena za jučer navečer kada se premijer Andrej Plenković vrati iz Estonije ili za danas ujutro, prije sjednice Vlade koja započinje u 11 sati, a premijerovo obraćanje možete pratiti na našem portalu Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo