sjednica vlade / Plenković o prodaji Fortenove: 'Nisu zatražene dozvole, provjerit ćemo je li transakcija zakonita'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

O Fortenovi i prodaji arapskom investitoru Vlada i dalje jasnih informacija nema. Premijer je kazao da će hrvatska tijela surađivati s drugim tijelima u Europi kako bi se saznalo što se točno dogodilo i je li cijela operacija provedena na zakonit način kao i da se vidi tko je stvarni vlasnik

4.11.2022.
12:36
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne događaje, a prvo na dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi oko plaća.

"Osnovica plaće u državnim i javnim službama povećat će se u godinu dana povećati za 12,32 posto, a za 33 posto u našem mandatu - 1680 kuna ukupno", rekao je premijer na početku dodavši da je dogovor sa sindikatima bio "jako dobar i pravovremen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno smo rekli da nastavljamo u duhu socijalnog dijaloga razgovarati sa sindikatima ovisno o gospodarskoj i socijalnoj situaciji u zemlji. Takav stupanj međusobnog povjerenja imamo i tu je pozicija Vlade jasna i čvrsta", poručio je dodavši da Vlada želi zadržati socijalnu koheziju u društvu i unaprijediti socijalni standard.

Prema posljednjih podacima za kolovoz, prosječna bruto plaća je 10.466 kuna, a neto 7679 kuna, što je za 35 posto više nego prije šest godina. Povećan je broj zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo najavili novi cilj od 8200 kuna za prosječnu neto plaću do kraja mandata. Broj zaposlenih je povećan za 164 tisuće od početka mandata. Možemo biti zadovoljni s većom zaposlenošću koju smo sačuvali i u vrijeme covid krize", kazao je.

"Opipljivih informacija nemamo"

Kad je riječ o Fortenovi, premijer je rekao da konkretnih, "opipljivih" informacija nemaju, kao ni službenih saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je nama jasno je da s ovom transakcijom nije bila upoznata ni uprava kompanija. Suvlasnička uloga ruskog Sberbanka je posljedica odluka bivšeg vlasnika Agrokora. Nakon naših napora da kompanija ne kolabira pred našim očima i da se ne ugroze radna mjesta, Sberbank je postao suvlasnik. Mi smo komunicirali s upravom o posljedicama sankcija vodeći računa o stabilnosti tvrtke. Tako je Vlada u Uredbi iz srpnja ove godine, osigurala prijelazni rok do kraja listopada, stvorene su pretpostavke da mirovinci preuzmu vlasništvo, no jedan partner je odustao, pa se čini da se druga operacija odvila u Rusiji, na to Vlada nije nikako mogla utjecati, sa subjektom iz treće zemlje, gdje nije prema nama dostupnim informacijama, nije traženo odobrenje", kazao je premijer.

Potvrdio je da je Hrvatska zatražila od nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova informaciju jesu li tamošnja tijela dala odobrenje za navedenu transakciju. Dobili su odgovor da ono nije ni zatraženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjerit ćemo tko je ulagač i je li transakcija zakonita", poručio je premijer.

Kazao je da će hrvatska tijela surađivati s drugim tijelima kako bi se saznalo što se točno dogodilo i je li cijela operacija provedena na zakonit način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je najvažnije da kompanija funkcionira normalno i koliko mi vidimo tu je sve bez poteškoća i problema", istkanuo je.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je prijedlog strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine te odluka o donošenju Strategije razvoja željezničkog sustava RH do 2032. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo