U potrazi za rješenjem /

Vlada odbija slovensku ideju o zajedničkom zbrinjavaju radioaktivnog otpada iz NE Krško: iz Rusije stiže upozorenje

Dok Hrvatska još traži rješenje za skladištenje, iz Rusije nam stiže upozorenje kako i mala nepažnja pri rukovanju tim opasnim materijalom može rezultirati povećanim koncentracijama na cijelom kontinentu i ugroziti stanovništvo

21.11.2017.
18:55
VOYO logo

Otpad se gomila – a i dalje se skladišti u samom postrojenju.

„Zajednička komisija će do mjeseca svibnja predložiti ideje o kojima ćemo raspraviti na našem sljedećem sastanku.“, rekao je Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se ustvari događa? Hrvatska i Slovenija nuklearkom upravljaju zajedno 50/50, pa tako Hrvatska mora preuzeti i polovinu otpada do 2023. Slovenija će svoj skladištiti odmah pokraj elektrane u odlagalištu koji će uskoro izgraditi, a iako su pozvali i Hrvatsku da sudjeluje, iz Banskih dvora je stigao odgovor NE.

„Hrvatska strana nam je danas predstavila izvješče prema kojem im nije prihvatljiva opcija ovakvog zajedničkog odlagališta, bez obzira na to, mi nastavljamo s tim projektom, završava se studija utjecaja na okoliš.“, kazao je Peter Gašperšič, slovenski ministar infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni troškovi će biti oko 160 milijuna eura, ako bi Hrvatska sudjelovala – trebala bi izdvojiti pola – a to nam je preskupo.

Da je zbrinjavanje radioaktivnog otpada itekako toksičan politički problem, najbolje pokazuje neodlučnost svih hrvatskih Vlada u pokušaju pronalaska rješenja

Jer gotovo identične riječi kao danas Ćorić, na istom mjestu je koristio i bivši ministar Vrdoljak – odlučit će se nekad u budućnosti.

„Danas se ne može dobiti konkretan odgovor .“, rekao je Ivan Vrdoljak 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko opasan može biti radioaktivni materijal, najbolji je dokaz slučaj iz mjesta Argajaš. U srcu Rusije je u rujnu zabilježena visoka koncentracija opasnog rutenija. Nema službenog objašnjenja, ali nagađa se da bi uzrok moglo biti loše skladištenje nuklearnog otpada. Na radioaktivni oblak nisu upozorili Rusi, već su ga detektirale mjerne stanice diljem Europe.

“Svi smo ustanovili da se pojavio i da ga je iznimno malo, štetan nije bio ni u jednom trenutnku, a danas ga više nema.“, kazao je Andrej Stritar, direktor sigurnosti NE Krško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti Greenpeacea pozivaju odgovorne da provedu dubinsku istragu i objave rezultate.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike