Vlada neće objaviti Registar branitelja

23.3.2010.
9:30
VOYO logo

Vlada će odbiti zahtjev predsjednika Ive Josipovića koji je zatražio da se objavi Registar branitelja, neslužbeno doznaje Večernji list.

Vlada je na Josipovićev pismeni zahtjev navodno sastavila niječan odgovor pojašnjavajući detaljno zašto je on takav. Prema jednom izvoru iz Vlade, pozivaju se na Zakon o tajnosti osobnih podataka koji priječi objavu, u bilo kojem slučaju osim kada bi svih gotovo pola milijuna branitelja dalo pisanu privolu da se njihovi osobni podaci obave. Ističe se i da ni jedna zemlja na svijetu nije objavila popis veterana koji su sudjelovali u nekom ratu. U svim zemljama svijeta popisi ratnika zaštićeni su određenim oznakama tajnosti pa, smatraju u Vladi, Hrvatska ne smije biti izuzetak od tog pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz osnovno razloge, Vlada se pravda i svakodnevnim problemima s kojima bi se branitelji mogli suočiti u slučaju da se njihova imena nađu na tom popisu. Tako se navodi da je dio branitelja i dalje u djelatnoj vojnoj službi, tajnim službama... Uz to, postoje kritike koje pristižu u Vladu, a u kojima se branitelji pribojavaju da bi im se nešto moglo dogoditi na putovanju kroz Republiku Srpsku ili kroz Srbiju.

Kad je riječ o tzv. lažnim braniteljima i ratnim vojnim invalidima, u Ministarstvu branitelja s ponosom ističu da reagiraju na svaku dojavu, potpisanu ili anonimnu, te da sve prosljeđuju Državnom odvjetništvu i USKOK-u. O početka mandata ministra Tomislava Ivića na te dvije adrese proslijeđeno je stotinjak anonimnih prijava i to s potpisom ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neslužbenu informaciju o odbijenici, savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred kaže da je očekujuća.

"Predsjednik Ivo Josipović još je u predizbornoj kampanji obećao braniteljima, koje je susretao na terenu, kako će učiniti sve što može da se popis branitelja objavi. Obećao je inicirati tu raspravu i to je pisanim prijedlogom Vladi i učinio. Taj su potez pozdravili članovi Savjeta za branitelje predsjednika, ali i branitelji iz cijele zemlje", kazao je za Večernjak dodajući kako se stav Ureda predsjednika po pitanju Registra branitelja neće promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003210211006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo