Vlada donosi odluke koje će dio građana izvući iz 'pakla' kojem se nije vidio kraj

14.1.2015.
9:38
VOYO logo

Vlada će na sjednici u četvrtak, neslužbeno je potvrđeno za Novi list, donijeti odluke koje će omogućiti početak otpisa duga građanima lošijeg imovinskog stanja čiji su računi u blokadi duže od godini dana.

Pravo na otpis duga imat će građani čiji je račun u blokadi više od godinu dana, a prvotno se krenulo od ukupnog duga do deset tisuća kuna. U međuvremenu je taj limit podignut na 25 tisuća kuna, ali uz uvjet da je dug privatnim tvrtkama, odnosno bankama i telkomunikacijskim kompanijama, do deset tisuća kuna, a da ostatak otpada na državu, bilo lokalnu bilo središnju, ili njezine tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znat će se točni kriteriji za otpis dugova

Vlada će utvrditi i jasne kriterije pa će pravo na otpis duga imati građani koji osim nekretnine u kojoj žive nemaju drugu imovinu, što znači da pravo na oprost duga neće dobiti oni koji imaju štednju. Pretpostavlja se da će najveći korisnici ove mjere biti građani koji su primatelji socijalne pomoći, nezaposleni te umirovljenici, ali je za njih gornja granica mirovinskih primanja dvije i pol tisuće kuna.

Prema zadnjim podacima Fine u Hrvatskoj je blokirano oko 142 tisuće građana s dugom do deset tisuća kuna, te više od 62 tisuće onih koji imaju dug od deset do 25 tisuća kuna i među tih 200 tisuća građana treba tražiti kandidate za otpis duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zavrsetak-visemjesecnih-pregovora-Pocinje-otpis-duga-socijalno-najugrozenijim-gradanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo