PROBLEM PRETILOSTI DJECE / Više od 1000 osnovnih škola bez dvorane za tjelesni dobilo poligon za fizičku aktivnost

Image
Foto: RTL

Projekt je vodila prva dama u zemlji, Sanja Musić Milanović.

4.10.2021.
20:30
RTL
VOYO logo

Više od 1000 osnovnih škola u zemlji nema dvoranu za tjelesni pa se učitelji snalaze kako znaju. Sat tjelesnog tako često održavaju na livadama ili u holu škole. Stoga ni ne čudi što je zbog premalo sportskih aktivnosti svako treće dijete u zemlji pretilo. Porazne brojke trebali mi smanjiti poligoni za tjelesni, prema projektu koji vodi prva dana u zemlji, Sanja Musić Milanović, za sve škole bez dvorane.

Kroz projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tisuću područnih osnovnih škola diljem Hrvatske, koje nemaju sportsku dvoranu, opremljeno je posebno osmišljenim poligonima za tjelesnu aktivnost školske djece. Ona su uz pomoć poznatih sportaša, poput Dubravka Šimenca, Martina i Valenta Sinkovića i drugih, prezentirala korištenje poligona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su i djeca osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje sat tjelesnog imala na livadi ispred škole, a njihove učitelje na jedan su dan zamijenile sportske legende.

"Ja mislim da netko tko odradi trening, to se umori, da je puno psihički zdraviji nego netko tko samo sjedi doma, jede i bulji u ekran", rekao je bivši košarkaš Dino Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja poruka roditeljima je da potiču djecu na tjelesnu aktivnost. Naravno ne treba nikoga na ništa tjerati, ali treba poticati od malih nogu i učiti djecu da je to važno", poručio je veslač Martin Sinković.

Prije nego krenu u školu gotovo 90% djece tjelesno je aktivno najmanje sat na dan. Na kraju osnovne škole ta brojka padne na mizernih 17%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostala sam zapanjena da od 2072 osnovne škole njih 1120 nema dvoranu. Oni ovise o dobroj volji učiteljice, što je najmanji problem, o dobrom vremenu, ako imaju vrt, o nekakvom slobodnom prostoru negdje u školli, ako postoji", rekla je Sanja Musić Milanović.  

Zato su kroz projekt Živjeti zdravo sve škole koje nemaju dvoranu dobila poligon za vježbanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne kažem daje ovo stopostotna zamjena za dvoranu, ali jedna dvorana košta 15 milijuna kuna u prosjeku, a jedan poligon 6800 kuna", komentirala je Musić Milanović.

"Nekada smo mi možda bili puno više na igralištu i prirodno se kretali, danas sve to treba na neki drugi način napraviti, da oni zadovolje to kretanje", kaže bivši nogometni reprezentativac Dario Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli videoprilog pogledajte ovdje:

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo