'Više mi nije ni do života'

'Ove godine, 18.

11.12.2012.
9:46
VOYO logo

Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb nije 18. studenoga, na dan obilježavanja pada grada, bio u Vukovaru.

U potresnom razgovoru s Jastrebom i njegovom suprugom Terezom Braniteljski portal otkriva da se to dogodilo zato što ga onamo nisu ni zvali, a onda i zbog nevjerojatno teškog fizičkog, psihičkog i financijskog stanja vukovarskog heroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boluje od dijabetesa, ali ima i niz drugih zdravstvenih problema koje vuče još iz doba kad je premlaćen u Lašćinskoj ulici u Zagrebu, neposredno nakon pada Vukovara. Tražio je električna invalidska kolica jer ga supruga, sa svojih 60 kilograma, ne može gurati, ali dobio je – odbijenicu, piše portal. Spava u fotelji jer nije u mogućnosti nabaviti krevet kakav mu je prijeko potreban.

'Naprosto se raspada

"Zdravstveni sustav je takav da mu se broji svaka tableta, ne može dobiti ni dovoljno gaza za previjanje rana, pa ih iskuhavam i peglam. Ne može dobiti ni dovoljan broj trakica za mjerenje šećera, bez obzira što je dr. Nikola Car s Klinike Vuk Vrhovac dao preporuku da mu se šećer mjeri šest puta dnevno… Kad je prije tri godine izrazio želju da ode u Vukovar, na obljetnicu okupacije grada, imala sam tešku upalu pluća, pa sam tražila za supruga, koji nije zdrav, medicinsku pratnju. Dobila sam negativan odgovor da su sestre i liječnici zauzeti! Ove godine, 18. studenoga, nisu ga ni zvali da dođe, a ne bi ni išao jer se naprosto raspada", kaže njegova supruga Tereza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj da je napušten traje još od vremena okupacije Vukovara. Tada je proglašen ratnim profiterom i dezerterom, rušiteljem države i tretiran je poput kriminalca. Pod policijskom pratnjom je, naime, sproveden je u neku zagrebačku "kotlovnicu" gdje je zvjerski premlaćen.

Nikad nije dobio ispriku za Lašćinsku, uskraćen mu je i čin generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelo ovo vrijeme ostao sam negdje na margini, a ono što je najžalosnije je to da u Hrvatskoj još i danas ima ljudi koji me smatraju veleizdajnikom i dezerterom, lopovom, kojeg je trebalo zatući", kaže Dedaković.

'Sve što imamo, sve prodajemo'

Danas je i u financijskim problemima jer je pokušao uzgajati voće. No, taj posao je propao i ostalo mu je vraćati kredite. Kada je upitan kakvu pomoć treba, odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nam netko iskreno želi pomoći, onda neka nađe, što prije, neku tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina. Sve što imamo, sve prodajemo! Više ne možemo ni vraćati kredite, ali ni raditi. Ono što je ostalo kao sjećanje na krvave ratne dane nalazi se daleko od očiju. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je Vukovar bio tek jedan običan san. Toliko sam razočaran u sve da mi više nije ni do života", kazao je Jastreb.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo