kad vlada sklad / Vis ima najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj. I viška struje: Pa je zimi šalju susjedima na Hvar

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Elektrana je izgrađena na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica 3,6 kilometra jugozapadno od Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže

10.2.2024.
9:30
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

U gradu Visu nalazi se najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj višak struje tijekom zimskih mjeseci ide najsunčanijem otoku Hvaru, a Višanima je cilj postati energetski stopostotno neovisnima.

Sunčana elektrana puštena je u rad u rujnu 2020. godine, snaga joj je 3,5 MW, a godišnje proizvodi električnu energiju za oko 1600 kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo najveću sunčanu elektranu od svih otoka na Jadranu, a višak struje šaljemo susjedima na najsunčaniji otok Hvar, kaže gradonačelnik Visa Ivo Radica (HDZ), koji je na tom mjestu već četvrti mandat.

Elektrana je izgrađena na zemljištu površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica 3,6 kilometra jugozapadno od Visa i 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo biti sto posto energetski neovisni pa razmišljamo o vodiku, koji je ekološko gorivo budućnosti. Tu ćemo ideju predstaviti kroz godinu dana", najavljuje Radica.

Image
Razvoj gospodarstva /

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj počela s radom: 'Ovo je povijesni trenutak za otok Vis'

Image
Razvoj gospodarstva /

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj počela s radom: 'Ovo je povijesni trenutak za otok Vis'

Lista projekata u Visu poprilično je duga, od energetske obnove Osnovne škole Vis do useljenja Srednje škole Antun Matijašević Karamaneo u bivši Dom JNA, zahvaljujući čemu učenici imaju samo jednu školsku smjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je i izgradnja nove dvorane, koju će ujutro koristiti učenici, a popodne građani.

"Prije nego sam postao gradonačelnik u vrtiću je bilo 56 djece, a danas ih je 93, pa razmišljamo o proširenju na jasličke usluge. Neki od najbitnijih projekata na otocima su jaslice, vrtići i škole, kako bi naši ljudi imali gotovo sve kao i oni na kopnu", ističe Radica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu je i rekonstrukcija Kulturnog centra Vis, jačanje Geoparka Viški arhipelag, koji je drugi UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj, sanacija odlagališta neopasnog otpada, te gradnja hotela u Rukavcu i Visu.

"Uz to smo dobili najmlađi muzej u Hrvatskoj, Zavičajni muzej grada Visa koji će se uskoro otvoriti u revitaliziranoj tvrđavi Baterija. U izradi je i urbanistički plan za novu luku i marinu, gdje bi zimi trebalo raditi do tridesetak ljudi", najavljuje gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Iz srca NE Krško. Kako elektrana stara 40 godina radi kao nove?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo