'PLAĆAMO VRLO VISOKU CIJENU' / Beroš kreće u okršaj s jednom od najvećih prijetnji Hrvatskoj: 'Posebno je alarmantan podatak o ponašanju učenika...'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prema podacima Europskog istraživanja Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima

26.6.2022.
15:26
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u nedjelju da je nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti u završnoj fazi, upozorivši na negativne trendove konzumacije droga, cigareta i alkohola koji narušavaju kliničku sliku nacije.

Temeljne odrednice nove Strategije bit će predstavljene u ponedjeljak, 27. lipnja na okruglom stolu "Sustav prikupljanja podataka i praćenja javnih politika na području ovisnosti – izazovi i potrebe", koji će se održati u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva u Hotelu Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena ovisnosti o drogama koju plaćaju građani u Hrvatskoj i ostalim zemljama u EU vrlo je visoka, kao s ovisnošću povezana financijska izdvajanja za javno zdravstvo", istaknuo je Beroš u povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Ovisnosti o drogama, dodao je, jedna su od najdugotrajnijih prijetnji našem društvu koja izravno i neizravno utječe na živote milijuna ljudi, a borba protiv ovisnosti zahtijeva uspostavu multidisciplinarnog i integriranog pristupa na nacionalnoj, lokalnoj i međunarodnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijski plan djelovanja

Vlada će u roku od 30 dana od prihvaćanja Strategije u Saboru donijeti Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2026. kojim će se odrediti konkretni koraci u provedbi definiranih mjera, ističe se u priopćenju.

Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, 21 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu, od kojih je najčešći kanabis. Također, prema uzimanju novih psihoaktivnih tvari, Hrvatska je iznad europskog prosjeka s 5,1 posto naspram 3,4 posto u EU", dodaje se.

Posebno je alarmantan podatak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika koje pokazuje da je ukupno 17 posto petnaestogodišnjaka najmanje jednom u životu probalo marihuanu, što je gotovo svaki peti učenik te dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativni trendovi u konzumiranju droga, dinamično tržište koje velikom brzinom proizvodi nove psihoaktivne tvari umnožavaju zdravstvene rizike građana, što negativno utječe na kliničku sliku nacije, upozorava Beroš, dodajući da je Nacionalna strategija usklađena s Nacionalnim planom razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine kao i reformskim mjerama koje su, uz ostalo, usmjeren na preventivne aktivnosti i usvajanje zdravih životnih navika.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike