VILA U KOJOJ SE SNIMALA 'IGRA PRIJESTOLJA' DANAS JE ZAPUŠTENA RUINA: / 'Postala je lak plijen svima koji su se htjeli okoristiti'

Image
Foto: screenshot

"Ta je imovina postala lak plijen svima koji su se željeli okoristiti. I prije je bilo pokušaja da se uđe u posjed Aurore, da se počne upravljati.

8.1.2019.
7:39
screenshot
VOYO logo

Luksuzna vila Aurora u Trstenom kod Dubrovnika bila je jedna od lokacija na kojima su snimane scene megauspješne serije "Igra prijestolja". No, ta vila, koja spada u UNESCO-ove spomenike nulte kategorije, danas je zapuštena ruina koja bi uskoro mogla potpuno propasti, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

K tomu, vila Aurora je vlasništvo Bosne i Hercegovine do kojeg susjedna država ne može doći, kao i do još nekih vrijednih nekretnina u Dubrovniku i na Dubrovačkom primorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RH daje u zakup nekretnine koje potpadaju pod sukcesiju

Svojedobno se spominjalo da je za vilu Auroru s privatnom plažom, bazenom i okućnicom od 2000 četvornih metara svojedobno bio zainteresiran slavni američki glumac hrvatskih korijena John Malkovich. Ta je vila još od vremena dubrovačkih plemića mijenjala vlasnike, a 1955. godine konfiscirala ju je komunistička vlast. Prema svjedočenjima tadašnjih partijskih dužnosnika, šef hrvatskih komunista Vladimir Bakarić poklonio ju je Centralnom komitetu Saveza komunista BiH, a pravo korištenja vile 1976. godine prebačeno je na Izvršno vijeće Socijalističke Republike BiH, čiji je današnji faktički nasljednik Vijeće ministara BiH.

Danas je, piše Radio Slobodna Europa, vila Aurora napuštena ruina iz koje su odnesena iznimno vrijedna umjetnička djela i srednjovjekovne starine, a stradala je i u požaru. Situacija je, podsjeća RSE, slična kada su u pitanju još neke nekretnine u vlasništvu BiH na dubrovačkom području - vila Erika (Bosanka) u Dubrovniku, bivši hotel Vis II na Lapadu, te bolnica u Cavtatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je hrvatska Vlada donijela odluku da se nekretnine koje potpadaju pod sukcesiju mogu davati na korištenje trećim osobama, te bi rezidencijalne objekte mogao dobiti netko drugi te na imovini države BiH zaraditi novac, piše RSE dodajući kako je na temelju iste odluke Vlade RH nedavno objavljen javni poziv za davanje u zakup nekretnina u vlasništvu pravnih osoba iz BiH na području Makarske rivijere.

Image
DODIK ŽELI NEKRETNINE U HRVATSKOJ: /

Ministarstvo za njih ima drugi plan, poručuju da je povrat moguć samo na jedan način

Image
DODIK ŽELI NEKRETNINE U HRVATSKOJ: /

Ministarstvo za njih ima drugi plan, poručuju da je povrat moguć samo na jedan način

Image

Na setu snimanja 'Igre prijestolja' u Trstenom (foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Nitko ne raspolaže informacijama ili nije nadležan

Taj je poziv raspisalo Ministarstvo državne imovine, a na upit RSE ondje su kazali da ne znaju u kakvom je stanju vila Aurora jer "ministarstvo ne upravlja tim objektom" kao ni drugim objektima u vlasništvu BiH na dubrovačkoj rivijeri. Na isti upit slično su RSE-u odgovorili i u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije. Pročelnica tog Odjela Nikolina Kraljević kazala je kako "ne može odgovoriti na postavljene upite jer ne raspolaže traženim informacijama i iste nisu u nadležnosti ovog tijela". I odgovor iz gradske uprave Dubrovnika gotovo je isti. Službenica za odnose s javnošću Marijana Aksić Vitković rekla je za RSE da Grad Dubrovnik "nema saznanja vezano za vile Auroru i Eriku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u Pravobraniteljstvu BiH ne znaju u kakvom je stanju vila Aurora, ali znaju da je trenutačno nitko ne koristi za razliku od vile Erike (Bosanka) koju je, kažu, uzurpirala treća osoba bez ikakvog pravnog osnova. Bivši hotel Vis II na Lapadu, kažu u Pravobraniteljstvu BiH, Grad Dubrovnik dao je na korištenje trećim osobama.

Za vilu Auroru u Trstenom u Pravobraniteljstvu BiH kažu da je vođen postupak radi uknjižbe prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ali da je zahtjev odbijen. Za vilu Eriku zatražena je revizija drugostupanjske odluke suda, dok je za hotel Vis II u tijeku prvostupanjski parnični postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Hrvatska nije ispunila nijednu obvezu Sporazuma o sukcesiji"

Pravobraniteljstvo BiH dosad je zastupalo BiH i njene institucije u sedam parničnih postupaka pred nadležnim sudovima u Hrvatskoj, a s ciljem povrata imovine BiH, no hrvatski sudovi pred kojima su vođeni postupci u svim tim slučajevima imali su jasan stav - nema povrata imovine sve dok ne bude potpisan bilateralni sporazum BiH i Hrvatske, predviđen Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ, piše RSE.

Stručnjak za državnu imovinu i bivši član Komisije za državnu imovinu BiH Muharem Cero smatra da se po pitanju objekata BiH u Hrvatskoj "ušlo u sivu zonu šutnje". On također napominje da je Hrvatska, prema Sporazumu o sukcesiji, bila obvezna priznati, čuvati, zaštititi i vratiti imovinu, ali da nijednu od tih obveza nije ispunila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je ta imovina postala lak plijen svima koji su se željeli okoristiti. I ranije je bilo pokušaja da se uđe u posjed Aurore, da se počne upravljati. Dolazili su ljudi s lažnim dokazima o vlasništvu, ne samo iz Hrvatske, nego i iz Bosne i Hercegovine", kazao je Cero.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo