Vijećnik iz Slavonije prodao se za gostionu!

16.2.2011.
13:36
VOYO logo

Nacionalno vijeće zabilježilo je napredak u borbi protiv korupcije u 2010. godini koji je provođen u skladu sa Strategijom suzbijanja korupcije", izjavio je Željko Jovanović (SDP) dodajući kako u Hrvatskoj imamo kvalitetan zakonski okvir za borbu protiv korupcije, no da još uvijek nema dovoljno pravomoćnih presuda koje bi utjecale na smanjivanje korupcije u zemlji.

Jovanović, koji je pred Saborom govorio u ime Nacionalnog vijeća borbe protiv korupcije, dodao je kako će zatvaranje Poglavlja 23 tražiti puno veću pažnju i doprinos političara i visokih dužnosnika u iskorjenjivanju korupcije u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajin: Određeni zakoni pogoduju određenim osobama

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin upozorio da se radi o Izvješću za razdoblje prije uhićenja Ive Sanadera. "Jedan bivši premijer je u Salzburgu, a drugom, Manoliću sprema se suđenje za ratne zločine", kazao je Kajin dodajući da su to stvari nad kojima se u najmanju ruku treba zamisliti.

Također je dodao da su se pisali zakoni koji pogoduju određenim osobama među kojima je bivši šef Carine Mladen Barišić. Kajin je postavio niz pitanja vezanih uz korupciju te upozorio da su posljednjih 7 ili 8 godina oni koji su bili na vlasti bili dio nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je danas manje, Hrvatska je i dalje premrežena korupcijom", kazao je Kajin dodajući da smo zbog korupcije izgubili oko milijardu kuna i time sigurno 50.000 radnih mjesta.

Govoreći o radu Nacionalnog vijeća, njegova dopredsjednica Ana Lovrin (HDZ) pojasnila je informaciju da će HDZ inicirati ostavku Željka Jovanovića na mjesto šefa Nacionalnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da su ih na to ponukale izjave Jovanovića u javnosti zbog kojih su smatrali da ne može biti objektivan u obavljanju svog posla.

Grubišić: Korupcija je u Hrvatskoj postala način života

Goran Beus Richenberg je kazao kako Klub HNS-a i HSU-a neće podržati tu inicijativu, jer smatraju da je Jovanović svojom glasnošću i atraktivnim govorom pridonio radu Nacionalnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom govoru je istakao kako njegovi izvori iz DORH-a govore kako Fimi medija nije reketarila samo državne nego i privatne tvrtke, te je izrazio bojazan da takvih "Fimi medija" ima još, a da se za njih ne zna.

Govoreći o korupciji u Hrvatskoj saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić je kazao kako "u zadnjih 20 godina srozan je ugled političara na razinu vrcanja meda u kojem je političar ruku do ramena umočio u med". Istovremeno situacija u cjelokupnom društvu je iznimno teška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korupcija je u ovoj državi postala način života. To je ono što je nametnuto cijelom narodu", kazao je Grubišić navodeći kao primjer kako je tragično da se kupnja vijećnika smatra dobrim poslom kojim se rješavaju svi životni problemi. Grubišić kaže kako se to dogodilo u Slavoniji gdje je jedan vijećnik kupljen za gostionu.

Milinković: Jovanović je politički terorist

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upozorila je na potrebu izmjene kaznenog zakona. Prema njenim riječima "gospodarske inkriminacije treba osuvremeniti jer su sada još uvijek nedostatne i ne mogu biti adekvatan zakonodavni okvir za suzbijanje korupcije". Također je naznačila potrebu veće zaštite onih koji prijavljuju korupciju, jer danas u slučaju da je ne dokažu mogu snositi sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova zastupnica je istakla rad svog kolege Jovanovića te kazala kako je itekako doprinijeo radu Vijeća u borbi protiv korupcije.

Na to su se potom obrušili HDZ-ovi zastupnici, pa je tako Ana Lovrin kazala da je HDZ zaslužan za pokretanje borbe protiv korupcije. Boris Kunst je također iznio kritiku navodeći kako nije točno da EU borbu protiv korupcije ocjenjuje na temelju djela nego na temelju akata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potvrđuje to pohvala EU-a koju smo dobili za donesene zakonske okvire. Daj Bože da ste vi prije 10 godina uspostavili takav okvir", poručio je kolegici Antičević-Marinović Kunst.

"Jovanović je uveo agresivan pristup tzv. politički terorizam. On ne bira ni mjesto ni vrijeme gdje će napasti. Tako je napao Mancea u restoranu" rekao je Stjepan Milinković navodeći da je to jedino što je šef Nacionalnog vijeća uveo u njegov rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čišćenje stranačkih redova se ne može pokazati kao borba protiv korupcije a to je ono što se kod nas događa", uzvratio je HDZ-ovcima SDP-ovac Nenad Stazić koji je napade na predsjednika Nacionalnog vijeća nazvao neprihvatljivima, od onih, kako je rekao, nacionalističkih do klevetničkih. Naveo je kako se te napade ne može tumačiti drugačije nego kao otpor prema borbi protiv korupcije.

"Jovanović se ne bori protiv korupcije nego je širi. Njegova izjava da su članovi vrha HDZ-a zločinci potiče korupciju", kazao je potom zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava se nakon Jovanovića proširila na prebacivanje za korupciju vladajućih i oporbenih stranaka. HDZ-ovci su SDP-ovce prozivali za "ljetovanje od 7 kuna", ali i, kako su rekli, netransparentnu potrošnju novca poreznih obveznika kojima se razbacuje sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić.

A HDSSB-ovac Boro Grubišić zaradio je opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa jer je kazao da je HDZ jedina stranka čija se kratica drugačije interpretira, kao "Hrvatsko društvo zatvorenika" te da su vladajući sinonim za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo