VIJEĆE ZA OBRANU ODLUČILO - HRVATSKA NABAVLJA IZRAELSKE AVIONE STARE TRI DESETLJEĆA: / 'Odluka je bila jednoglasna'

Image
Foto: Pixsell
27.3.2018.
22:03
Pixsell
VOYO logo

Na sjednici Vijeća za obranu stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je studiju izvodljivosti nakon čega je Vijeće, kojeg čine predsjednica Republike, predsjednik Sabora, premijer, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice nadležan za poslove obrane, prihvatili mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Izraela, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Image
POGLEDAJTE NOVE ČUVARE HRVATSKOG NEBA U AKCIJI: /

Evo na što ćemo potrošiti 500 milijuna dolara

Image
POGLEDAJTE NOVE ČUVARE HRVATSKOG NEBA U AKCIJI: /

Evo na što ćemo potrošiti 500 milijuna dolara

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S aviona druge na avione četvrte generacije

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio jeprije sjednice da Hrvatska u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateškog partnera koji će joj dati operativno iskustvo, kao i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike, s obzirom da je riječ o složenom postupku.

"Moramo sa zrakoplova druge generacije, koji sada koristimo, prijeći na zrakoplov četvrte generacije“, rekao je Krstičević novinarima prije početka skupa o poslovnim odnosima hrvatske i rumunjske obrambene industrije, na kojem je sudjelovao i rumunjski ministar obrane Mihai-Viorel Fifor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednoglasna odluka

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković izjavili su nakon sjednice Vijeće za obranu da je ova odluka donesena jednoglasno, vodeći računa o nacionalnim interesima, ali i financijskim mogućnostima i i cjelokupnom stanju u Hrvatskoj.

Smatram da se donosi odgovorna odluka koja će u sljedećih više od 30 godina osigurati sposobnost hrvatskog zrakoplovstva, izjavio je premijer nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o sve četiri ponude koje je predstavilo stručno povjerenstvo za izradu preporuka i analizu ponuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je istaknula da je odluka donesena jednoglasno, nakon što su razmotreni svi elementi, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske, vodeći računa o nacionalnim interesima, potrebama, mogućnostima i isto tako cjelokupnom stanju u Hrvatskoj.

Da imamo novca...

Dugoročno gledano, riječ je o strateškoj odluci za jačanje hrvatskih Oružanih snaga i stvaranja novih sposobnosti hrvatskog zrakoplovstva, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako misli da će Vlada, na temelju tih preporuka Vijeća za obranu, nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku o odabiru.

"Ovo je zahtjevna odluka koju su brojne vlade i političke garniture do sada odgađale. Na prošlogodišnjoj sjednici Vijeća za obranu donijeli smo odluku da krenemo u ovaj proces. On je napravljen prema pravilima struke i sukladno hrvatskim zakonima. Sada slijedi njezina realizacija, a vodimo računa da smo za to planirali sredstva i u državnom proračunu", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će, zbog velikog interesa javnosti, stručni tim Ministarstva obrane napraviti prezentaciju za medije i za javnost kako bi se otklonile sve primjedbe koje govore o tome koja je ponuda povoljnija.

Nadovezujući se na današnju izjavu predsjednice, istaknuo je kako bi, da je Hrvatska ekonomski snažnija, mogla odabrati ponudu koja je puno skuplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo