zabrinjavajući podaci / VIDEO Vranjičani govorili istinu! Nalazi potvrdili povišene razine arsena u zraku. 'Svi se trujemo'

Članovi Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti" žalili su se na pojačane razine arsena u zraku opasnog po ljudsko zdravlje odnosno na emisiju štetne prašine koja je nataložena bila vidljiva i na površini mora koja se raširila tijekom prekrcaja rasutog teretau Sjevernoj luci

31.3.2023.
16:44
VOYO logo

Mještani Vranjica, sjeverno od Splita, nekoliko puta su upozoravali institucije na činjenicu da su zrak i more na tom području ozbiljno zagađeni, a sada za to imaju i potvrdu.

Naime, članovi Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti" žalili su se na pojačane razine arsena u zraku opasnog po ljudsko zdravlje odnosno na emisiju štetne prašine koja je nataložena bila vidljiva i na površini mora koja se raširila tijekom prekrcaja rasutog teretau Sjevernoj luci, piše portal Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani upozoravaju da to, nažalost, nije prvi put i da se uvijek ponavlja ista situacija.

Image
podvukao crtu /

Omiljeni splitski infektolog ide u mirovinu: 'Puna mi je kapa, više nisam mogao izdržati to ludilo'

Image
podvukao crtu /

Omiljeni splitski infektolog ide u mirovinu: 'Puna mi je kapa, više nisam mogao izdržati to ludilo'

"Direktor Sjeverne luke Filip Rogošić obmanjivao je ljude njihov rasuti teret nije štetan, a koji inače stoji na otvorenom 100 metara od kuća. HZZJZ je postavio mjerače i stigli su rezultati da je štetno, što znači da se svi trujemo", požalila se za Danas.hr jedna od stanovnica arsenom ugroženog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u ožujku su Grad Split i Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ proveli mjerenje kvalitete zraka i ukupne taložne tvari na lokacijama kod DV Pluton (BRDA 1) i kod DV Veseli patuljak (BRDA 2) u sjevernom dijelu Splita (GK Brda).

Preliminarni rezultati pokazali su da je kvaliteta zraka na postaji BRDA 1 bila lošija u tri od 15 dana mjerenja zbog prekoračenja granične i ciljne vrijednosti za arsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na postaji BRDA 2 u sjevernom dijelu Splita, kvaliteta zraka bila je u skladu s zakonskim parametrima. Međutim, mjerenjem ukupne taložne tvari na obje postaje, utvrđeno je da su mjesečne količine ukupne taložne tvari, uključujući arsen i nikal, prekoračile parametre utvrđene Uredbom o razini onečišćujućih tvari u zraku.

Zbog ovih prekoračenja, preliminarni izvještaj je proslijeđen Državnom inspektoratu kako bi poduzeo odgovarajuće hitne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, još će se provesti mjerenja u proljetnom, ljetnom i jesenskom periodu prije nego što se može dati konačna ocjena kvalitete zraka.

"Nisam liječnik, nisam medicinske struke ili znanstvenik, ali nama običnima neke stvari su jasne! Nakon provedene prve faze mjerenja kvalitete zraka na području GK Brda objavljen je Izvještaj. Napokon imamo, ne crno na bijelo nego CRVENO! Kao što smo i vjerovali mjerenje je pokazalo prekoračenje srednje godišnje granične vrijednosti ukupne taložne tvari te razinu arsena i nikla. Skratimo priču - ovo što udišemo, jedemo, taložimo u plućima, brišemo s podova stanova i balkona nije zanemarivo i bezazleno", kommentirala je zabrinjavajuće nalaze Predsjednica Gradskog kotara Brda Ivana Runjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo