ustav i zakon / VIDEO Predsjednik Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: 'Vrhovni sud je forma'

Kazao je kako je on u prisezi rekao da će se držati Ustava i zakona

25.2.2021.
15:09
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u četvrtak multimedijsku izložbu "Hrvatska svijetu" u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Potom je prokomentirao prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda. Mandat sadašnjem predsjedniku ističe u srpnju. 

'Nema natječaja'

''Ja sam čuo da je Plenković spomenuo nekoliko puta riječ natječaj. Nema natječaja. To je ogromna razlika. Javnim pozivom se može kupovati ćumur, natječaj je jedno, a javni poziv nešto sasvim drugo. Nema natječaja'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je on u prisezi rekao da će se držati Ustava i zakona. U ovoj situaciji između Ustava i jednog po njegovu mišljenju neustavnog zakona kaže kako može odabrati ili da prekrši ustav ili da jedan zakon koji je asistencija predsjedniku tretira kao da ga nema.

''Ja ću poštovati Ustav koji se direktno primjenjuje. To je doktrina direktnog učinka. Plenković je pravnik pa će znati što to znači u europskom i u hrvatskom pravu. Presedana je dovoljno. Recimo HDZ je napravio presedan 2004. godine'', napomenuo je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao presedan je naveo Ivo Sanader u odluci Vlade u odluci da se ukloni dpomen ploča Juru Francetiću naveo kako ''Vlada vlada''. 

''Hrvatska je 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip da bi se prije par godina jedna mala saborska većina donijela zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast. Vrhovni sud je forma. Ja samo predlažem, Sabor odlučuje'', izjavio je predsjednik države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu travestiju, tu bijednu glumu i stavljamo si periku i štikle, kada glumimo natječaj, a nemamo ga. Prvo je kod izbora državne odvjetnice, odigrana traljava igra. A sad se to isto pokušava napraviti za izvor predsjednika Vrhovonog suda. Vremena ima. Javnost i Plenković i Grbin će biti obaviješteni", rekao je Milanović.

"Tko je dolazio iz Ureda predsjednika Vlade kod predstavnika mog Ureda", rekao je i odbio reći o kome se radi. Nije odgovorio ni je li bilo zagovora za Đuru Sessu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slučaj vraćen /

Ništa od izručenja: Vrhovni sud uvažio žalbu poznatog britanskog zvizdača Jonathana Taylora

Image
slučaj vraćen /

Ništa od izručenja: Vrhovni sud uvažio žalbu poznatog britanskog zvizdača Jonathana Taylora

Milanović je komentirao kako je sporni zakon ''netko donio žetončima''.

''Tamo stoji da bih u slučaju da se javi 300 kandidata, svih 300 treba dostaviti na mišljenje saborskom odboru. Bolje da se pravimo da toga nema. Ustav na koji sam prisegnuo, primjenjivat ću izravno, a HDZ i njegovi partneri neka paze kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav i izmisliti odnose kojih u Ustavu nema. Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac. On je bio kompromis u zadnji tren'', smatra predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Predsjednik Republike, odnosno ja, nikad se neće obraćati Ustavnom sudu jer to traje vječno. To neka rade saborski zastupnici. Izabran sam da štitim Ustav. Ako vojska je na nekom mjestu koje držim neprikladnim, pozvat ću se na Ustav i vojska će se maknuti. Orsat Miljenić nije kandidat, on je političar, moj predsjednik Ureda. Ustav je krov pravosuđa. Tu njušim šeksizam.'', izjavio je Milanović.

''Prema ovakvom Ustavu normalno su birani predsjednici Vrhovnog suda. Sad se dogodila sabotaža, pokušaj destrukcije ustavne norme. Ovo je političko imenovanje. Oni koji sve dijele stranački i ne razumiju razliku između države i stranke, htjeli bi da sve bude politički. Odatle ideja i pokušaj prijatelja da se proguraju ljudi'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljanstvo je dao jednoj jedinoj osobi, to je bio Gari Kasparov, podsjetio je Milanović.

''Niti je svatko žrtva niti se svakoga može zvati žrtvom niti su sve žrtve iste, tu postoji itekakva gradacija. Vidim da kolega Plenković misli da je to govor mržnje prema HDZ-u. Ne mogu podržati takav govor, ali ako se netko naslušao govora mržnje, to sam ja. To nije rasizam. Toga sam se napio i najeo. Ja to kao vlasnik lokala ne bih govorio. U ovoj zemlji su batine dobivale aktivisti i aktivistice za ljudska prava, HDZ-ovci nikad. Ako se nekome prijetilo nasiljem, to sam ja. Ali nikad nisam rekao da je to rasizam'', prokomentirao je slučaj riječkog ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je komentirao kako onog trena kad broj cjepiva bude veći od broja osoba koje se žele cijepiti, priča je gotova

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike