PORUKA SA SJEDNICE VLADE / VIDEO Plenković opet pozvao građane na cijepljenje: 'Širi se zarazniji delta soj koji će vjerojatno prevladati na našem kontinentu do kraja kolovoza'

'Svima ćemo omogućiti da se cijepe u Hrvatskoj, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno', kazao je premijer

16.7.2021.
11:50
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vlade RH je, uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i za potres, na dnevnom redu prijedlog odluke o osiguravanju provođenja cijepljenja protiv bolesti covid-19  hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane osobe u Hrvatskoj.

Vlada će, uz ostalo, razmotriti prijedlog  o produžetku financiranja u 2021. godini programa energetske obnove obiteljskih kuća i donijeti zaključak u vezi s rješavanjem problematike dezinsekcije komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu je i Izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije za 2020.

Na početku se predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo na velike poplave u velikom dijelu Europe, rekavši da će Hrvatska pomoći u saniranju šteta, ukoliko bude potrebno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donijet ćemo odluku za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Ondje su problemi uzrokovani najezdama komaraca i izdvojit ćemo tri milijuna kuna za OBŽ i dva milijuna kuna za VSŽ", kazao je uvodno premijer.

Premijer se potom osvrnuo i na cijepljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

Život u narančastom: Opet nismo bili dobri, opet mjere, opet i opet i opet. Prokleta noćna mora se ponavlja

Image
KOLUMNA BOBE ĐUDERIJE /

Život u narančastom: Opet nismo bili dobri, opet mjere, opet i opet i opet. Prokleta noćna mora se ponavlja

"Mi smo u situaciji da jednom dozom imamo cijepljenih više od 46 posto, doći ćemo uskoro i na 50 posto. 39 posto ljudi je cijepljeno drugom dozom. To još uvijek nije dovoljno, širi se zarazniji delta soj koji će vjerojatno prevladati na našem kontinentu do kraja kolovoza. Što više cijepljenih to je manje teško oboljelih i to moramo uzeti na znanje. Rizik zaraze je veći na onima koji nisu cijepljeni. Od do sada 8233 preminulih njih više od 90 posto su bili stariji od 60 godina", rekao je Plenković.

Premijer je potom komentirao gospodarsku situaciju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno smo u ovoj krizi imali na umu misao vodilju da kod nas nije došlo do socijalne frakture, tj. krize i nezaposlenosti. Ohrabrujući su brojevi o osiguranicima. U odnosu na prošlu godinu više od 50.000 je zaposleno. Imamo više osiguranika nego 2019. To je sve ohrabrujuće, ali da bismo nastavili ove povoljne trendove, moramo voditi konstruktivan dijalog s partnerima", rekao je premijer.

Plenković je kazao da je s ministrima Ćorićem i Aladrovićem dogovoren mehanizam gdje je planirano da potpora od 4.000 kuna nastavi, da treba stimulirati poslodavce i zaposlenike za covid potvrdu i da će, kod onih gdje više od 70% radnika ima potvrdu, dobivati stopostotnu potporu, a kod ostalih ovisno o situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako želimo potaknuti proces cijepljenja kod svih. Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima i što je više građana zaštićeno, to bolje. Svima ćemo omogućiti da se cijepe u Hrvatskoj, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje. Hrvati iz BiH mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se besplatno, kao i hrvatski državljani iz bilo kojeg kraja svijeta. Tako dajemo doprinos globalnom naporu za suzbijanje covida-19", poručio je na kraju Andrej Plenković.

Ministar Tomo Medved izvijestio je o aktualnoj situaciji vezanoj uz potres na Baniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega, govorio je ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da je više od 3000 post-covid pacijenata samo u bolnici u Dubravi i upozorio i na taj segment korona krize, a to su poljedice bolesti nakon što je zaraženi prebole.

"Više od 70 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih u Hrvatskoj zaraženih su delta sojem", kazao je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike