Srbija, vox populi, 2017. /

Ako ste mislili da kod nas vlada netolerancija prema LGBT zajednicama, pogledajte kako je u Srbiji: "Poruka je severa, nećemo da Srbija bude zemlja p*dera"

Image
Foto: Thinkstock

Prva povorka ponosa u Beogradu se održala 2001. godine i ulicama je vladao potpuni kaos, no iako je stanje danas nešto bolje, sudeći po izjavama tamošnjih građana, mnogi još uvijek imaju problem s LGBT populacijom

18.10.2017.
14:20
Thinkstock
VOYO logo

U Beogradu se prošlog mjeseca održala Parada ponosa, Beograd pride 2017. godine i to uz pojačane mjere sigurnosti i prisustvo premijerke Ane Brnabić i malobrojnih političara. S jedne strane - oni koji smatraju da LGBT zajednica treba imati ista prava kao i ostali građani, s druge strane - oni koji se ne slažu. Ni najmanje.

Na YouTubeu smo, na računu korisnika "Srpski kolektiv", pronašli video koji pokazuje što veliki broj srbijanskih građana misli o održavanju pridea. "Puno će da nas košta, to je teška bolest, ja bih to ukinuo, to je isto kao da ja marširam da sam heteroseksualac, pe*eri, eto što mislim, smrt pe*erima, katastrofa, sramota za državu Srbiju, naš narod i Kršćanstvo, mrzim ih i iskreno se zalažem svi svojim srcem protiv toga, sve najgore mislim, sve protiv njih", samo su neki od komentara srbijanskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, povorka ponosa u Beogradu se najavljivala videom nastrojenim dijametralno suprotnim stavom i atmosferom. Naime, video „Naš život u četiri zida“, nastao je u suradnji agencije za integrirane komunikacije Executive Group i udruženja „Parada ponosa Beograd“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreatori videa istaknuli su kako se zalažu za jednaka prava LGBT zajednice, onakva kakva imaju i ostali građani. Ono s čime se ne slažu je rečenica kojoj smo većinom i sami često svjedočili - "neka paradiraju u svoja 4 zida", čemu su posvetili video ispod.

Na beogradskom prideu bila je i srbijanska premijerka, inače otvoreno lezbijka, Ana Brnabić. Iako neki srbijanski građani njezinu seksualnu prijentaciju ne shvaćaju ozbiljno. Barem takav dojam ostavlja ovaj otvoreni poziv na sudar ovog momka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada pogledamo kako je izgledala prva povorka ponosa u Beogradu, možemo biti zadovoljni što netolerancija za vrijeme održavanja pridea sada češće ostaje samo na riječima, ali uz itekako povećane mjere sigurnosti. Ovako je to izgledalo 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike