Čega se bojimo, što će se desiti prodamo li zemljište?

'Ako nismo uspjeli po tom modelu privući investitore, nema razloga da lupamo glavnom u zid. Moramo ga promijeniti. Ne znam čega se bojimo. Što će se dogoditi ako prodamo zemljište?

11.9.2012.
14:42
VOYO logo

Odgovarajući na pitanje u intervjuu za Glas Istre, o tome kad će se pokrenuti projekti Marlera i koja je sudbina Brijuni Rivijere, ministar turizma Veljko Ostojić spomenuo je mijenjanje dosadašnjeg modela ustupanja zemljišta.

'Nitko neće uzeti zemlju'

"Bilo bi gubljenje vremena u natječaj (za Brijuni Rivijeru op.a.) ići po modelu iz prijašnjeg natječaja na koji se nitko nije javio. Tražili smo povratne informacije od kompanija koje su digle dokumentaciju za te lokacije i pitali ih zašto se nisu javile na natječaj. Neki od njih su odgovorili da je osnovni razlog bio model prava građenja i njegov prekratki rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nismo uspjeli po tom modelu privući investitore, nema razloga da lupamo glavnom u zid. Moramo ga promijeniti. Ne znam čega se bojimo. Što će se dogoditi ako prodamo zemljište na kojem će biti izgrađeni objekti s nužnom okućnicom, a ostalo zemljište damo u dugoročan zakup? Ništa se neće dogoditi. Dogodit će se to da će netko tamo uložiti novac, da će neki ljudi tamo dobiti posao i da će se tamo obavljati određena gospodarska aktivnost. Nitko neće uzeti zemlju", kazao je Ostojić, dodavši još da se ta zemlja "treba prodati po razumnoj cijeni, a to znači da, kada se radi o businessu, ta cijena ne može biti 500 eura po kvadratu, nego puno manja".

Konzervatorima trebaju 'regulatori'

Ostojić je kazao i kako će Ministarstvo turizma predložiti i dvije stvari koje se tiču konzervatora, zbog rješenja koja koče veliki broj investicija na kojima se nalaze određeni objekti pod različitim režimima zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni trebaju imati određenog 'regulatora', dakle netko treba imati mogućnost objektivno procijeniti razinu i vrstu zaštite. Također, treba definirati rok istraživanja, ukoliko je riječ o arheologiji, i cijenu... Pitanje objekata pod zaštitom je zaista interesantno. Nitko ne postavlja pitanje, ako je nešto toliko vrijedno da treba biti pod zaštitom, tko je to trebao štititi do sada? Uvijek se pojavljuje 'dežurni policajac' u trenutku kada se javi potencijalni investitor i kada netko želi nešto obnoviti i uložiti neki novac. Nitko nije postavio pitanje tko je odgovoran za to što su objekti na Katarini i Monumentima u potpunosti devastirani", kazao je ministar turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo