o euru / Velimir Šonje za RTL Direkt o uvođenju eura: Problem je zaokruživanje cijena, ali imat ćemo zid srama gdje će potrošači takve moći prijavljivati

Euro je prilika, ali kao u nogometu tu priliku treba iskoristiti, kazao je Šonje

12.11.2020.
22:30
VOYO logo

O euru je napisao bezbroj zanimljivih tekstova, a napisao je i knjigu Euro u Hrvatskoj za i protiv, gost RTL Direkta je Velimir Šonje.

Koliko je realno ovo što govore Vujčić i Marić, neće doći do poskupljenja, a evo vidimo da su svi svuda doživjeli poskupljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba prvo objasniti da u Hrvatskoj, gdje imamo kunu, 2007. godine sam pio primjerice kavu za sedam kuna, sada je pijem za deset kuna, I tom rastu cijena razlog kao i u Sloveniji nije euro, nego je razlog inflacija i druge ekonomske promjene. Kada govorimo u uvođenju eura taj efekt je izmjeren i on iznosi 0,3 posto. 

Ono gdje nastaje problem je zaokruživanje cijena, ali tome će se stati na kraj da se spriječi taj efekt zaokruživanja tako da se uvode dvostruke kotacije cijena. Također postojat će i zid srama gdje će potrošači moći prijavljivati sve one koji nepošteno zaokružuju cijene. Neće biti idealno, ali će se moći kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s kreditima?

Plan Vlade i HNB da ljudi budi mirni je dovođenje posebnog zakona koji će urediti to pitanje. Sva konverzija je besplatna. Nema tu nikakvog rizika i nikakvog troška, ništa se suštinski neće promjeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna stvar govorimo da je 1.1. 2023. gotova stvar, ali to ne visi o nama. O tome odlučuje Vijeće europske unije ako zadovoljimo uvjete, a to ćemo tek vidjeti. 

Plaće će porasti ako budemo produktivniji i ako naše gospodarstvo bude raslo, euro nije čarobni štapić koji će to donijeti. Euro je prilika, ali kao u nogometu tu priliku treba iskoristiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li mu nedostajati kune rekao je: "Meni neće kune nedostajati, pamtim mnoge valute. Kuna se stapa u euro područje i kao što se HNB udružuje s drugim središnjim bankama, tako da bih ja rekao da ni taj monetarni suverenitet ne nedostaje. Meni kuna neće nedostajati", rekao Šonje. 

Komentirao je i odluke našeg Stožera koji za razliku od ostatka Europe ne uvodi strože mjere i locvdown: "Stožer je osvijestio da troškovi, pritom ne mislim samo na ekonomske nego i na socijalne i psihološke troškove. Trošak je kad djeca ne idu u školu. Treba uravnotežiti zdravlje, sigurnost i slobodu na jedan pametan način. Teško je to uravnotežiti i ja im za sada nemam tu što zamjeriti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo