vrijede 100 milijuna dolara / Veliko pojačanje: Amerikanci Hrvatskoj vojsci doniraju 16 borbenih helikoptera

Američka vojska donirala je Hrvatskoj 16 helikoptera koji vrijede oko 100 milijuna dolara. Naši stručnjaci prošlog su tjedna u Americi odabirali Kiowa Worior helikoptere, leteće jurilice s teškim naoružanjem. O kakvom je oružju riječ i kada dolijeće u Hrvatsku, doznajte u prilogu

20.11.2015.
18:52
VOYO logo

Kiowa Warior ime je američkog zračnog ratnika, a iduće će godine njih 16 doletjeti na piste oružanih snaga RH.

"To su izvidnički jurišni helikopteri koji imaju senzore za locirati, identificirati i o tome javiti onom kome treba takva informacija ili samo stalno djelovat", objasnio je pukovnik i pilot Michael Križanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim ministarstva obrane i Oružanih snaga prije nekoliko su se dana vratili iz Amerike gdje su pregledavali što im američka vlada nudi od vojne opreme i to besplatno. Odabrali su upravo ove helikoptere.

"Standardni sastav posade je dva pilota, izdržljivost s combat loadom je oko dva sata, prosječna brzina oko 140 do 180 kilometara, a maksimalna 200 km/h", dodao je Križanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helikopteri su proizvedeni između 2010. i 2012. godine, a imaju između 100 i 600 sati naleta.

"S obzirom na njihove senzorske sposobnosti, s obzirom na radare, s obzirom na naoružanje, a to su antioklopni sustavi, raketna zrna, mogućnoti osmatranja granice i teritorija, oni mogu značajno doprinjeti sposobnostima kopnene vojske i hrvatske ratne mornarice", rekao je Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije helikoptera trebali bi stići simulatori za obuku pilota i tehničara koji će ih održavati. Pukovnik Križanec u Americi je već imao priliku isprobati Kiowu.

"Osjećaj je kao da letite na humingtonu na steroidima, odnosno na malom kolibriju na steroidima", kaže Križanec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko bi nebo, prvi puta trebali upoznati u drugoj polovici iduće godine, a potpuna upotreba planira se za 2018. godinu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo