oživljavanje stanica / Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika! Njihovo otkriće moglo bi povećati dostupnost organa za transplantaciju

'Ovom studijom smo proširili s mozga na ostatak vitalnih organa s posebnim pozornošću na srce, bubrege i jetre koji su među najtransplantiranijim organima danas', kazao je David Andrijević

4.8.2022.
20:47
VOYO logo

Još jedan veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika koje je predvodio Nenad Šestan sa Sveučilišta u Yaleu.

Najprije su nakon smrti svinje uspjeli vratiti neke moždane stanice u život, a sada im je to uspjelo s drugim organima. U tijela mrtvih svinja ubrizgali su otopinu uz pomoć uređaja sličnog ECMO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove mrtve stanice su oživjele, a srca su im počela kucati dok je otopina cirkulirala venama i arterijama.

"Naš tim je razvio tehnologiju koja omogućava da se obnovi cirkulacija u cijelom tijelu i mnoge funkcije stanica i organa u svinja puni sat nakon njihove smrti. To upućuje da stanice i organi ne umiru od jednom", objašnjava Šestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi cilj je zapravo da pokušamo oporaviti organe koji nisu trenutno za transplantaciju, ako to uspijemo napraviti kod ljudi onda bismo značajno mogli povećati dostupnost organa za bolesnike", rekao je Zvonimir Vrselja, znanstvenik sa Sveučilišta Yale.

"Ovom studijom smo proširili s mozga na ostatak vitalnih organa s posebnim pozornošću na srce, bubrege i jetre koji su među najtransplantiranijim organima danas", kazao je David Andrijević, znanstvenik sa Sveučilišta Yale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo