INICIJATIVA KINA + 17 /

Summit s Kinom je završen: Evo što je sve potpisano u Dubrovniku

Uz političke vođe, na pratećem poslovnom forumu bio je rekordan broj tvrtki, njih više od 360 iz 17 država

12.4.2019.
19:00
VOYO logo
Image

Nisu Kinezi došli samo raditi nego i uživati: Pogledajte njihove reakcije na - linđo

Image

Nisu Kinezi došli samo raditi nego i uživati: Pogledajte njihove reakcije na - linđo

Kinezima najpoznatiji Hrvati, nogometaši, za kraj uvodnog filma na otvaranju jednog od najvećih summita ikad održanih u Hrvatskoj. Domaćin je očekivano podsjetio i na pionira suradnje Istoka i Zapada, Marka Pola s obližnje Korčule.

"Upravo na njegovim stopama gradimo i ovdje danas nastavljamo promovirati poslovne i investicijske veze između zemalja centralne i istočne Europe i Kine", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ovoga, osmog summita, s jednom zemljom više - Grčkom, čiji se premijer jutros pridružio kao predstavnik 17. zemlje.

Uz političke vođe, na pratećem poslovnom forumu bio je rekordan broj tvrtki, njih više od 360 iz 17 država, s gotovo tisuću sudionika. Poruke Kineza mogu se svesti na najave svjetlije budućnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kina će se truditi, ona će dodatno otvarati svoje tržište i uvoziti više proizvoda iz zemalja srednje i istočne Europe, proizvoda koji su popularni, potrebni i konkurentni na kineskom tržištu", poručio je kineski premijer Li Keqiang.

Potpisano desetak sporazuma

Hrvatska je s predstavnicima Kine potpisala desetak sporazuma o suradnji, no tek trebaju biti pretočeni u konkretne ugovore. 

"Posebno se veselimo nastavku suradnje koja će ići za snaženjem suradnje u području izgradnje infrastrukture, pri čemu osobito mislim na lučku i na željezničku", rekao je Plenković.

Tu se misli na luku Rijeka, kao i na stadion na Kantridi, te na željezničku prugu Zagreb-Rijeka, za koju će ići javni natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kineski kapital, siguran sam, natjecat će se na tom natječaju, hoće li i pobijediti, to ćemo vidjeti kada natječaj završi", kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar gospodarstva očekuje od Kineza i ponudu za spas Uljanika koji je pred stečajem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Konkretnih kontakata danas nije bilo, danas su ovdje ljudi iz kineske politike, ali siguran sam da u sljedećih dva tjedna imate ćemo ovdje na prostoru Hrvatske i direktne kontakte s kineskim brodograditeljima", istaknuo je Horvat.

Brnabić ne skriva da želi bolje odnose s Hrvatskom

No, nije se sve vrtjelo oko Kineza i njihova spašavanja hrvatskog gospodarstva. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić, koja ne skriva da želi bolje odnose s Hrvatskom.

"Srbija je životno zainteresirana da imamo jedan bolje povezan, stabilniji, sigurniji region i da ne postoje političke trzavice koje ne odgovaraju nikome, samo pragmatično, tjeraju investitore. Ja nemam problem napraviti taj prvi korak, tako da ću ga pozvati svakako", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski i slovenski premijer stigli su se kratko dotaknuti i špijunske afere, bez da se išta novo reklo. S Kinezima će se svi ponovno vidjeti i dogodine - nakon pet godina u Europi, summit bi se 2020. trebao održati u Kini.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo