Spremite se na velike promjene, nema više dopunskog kod HZZO-a!

23.8.2013.
12:52
VOYO logo

Prema tome HZZO više neće moći ugovarati nove police i morat će prepustiti drugim osiguravateljima taj posao, piše Glas Istre.

Odluka je to koju provode sve zemlje Europske unije, pa bi tako trebala i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU, Europska je komisija uputila nalog HZZO-u da mora odustati od ugovaranja takvih polica. Europski osiguravatelji su takav nalog dočekali spremni.

Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društva za posredovanje u osiguranju najavilo je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih tržišta dolazak u Hrvatsku i nuđenje tih usluga domaćim osiguranicima. Računica je vrlo jednostavna - podjela 1,86 milijardi kuna koliko HZZO godišnje prihoduje po toj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti s 894.000 građana koji dopunsko osiguranje imaju na teret državnog proračuna

U Hrvatskoj 2,33 milijuna građana posjeduju policu dopunskog zdravstvenog, najviše njih upravo policu HZZO-a, a 894.000 građana tu policu dobiva na teret državnog proračuna. Pitanje je što će biti s 894 tisuće kojima to plaća državni proračun te hoće li i oni, kao i ostali morati plaćati iz svog novčanika.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je prethodnih dana govorio kako već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti Vladi. Otkrio je da su na stolu svi modeli, od zadržavanja sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica. Vlada će odlučiti koji model ostaje, a HZZO će se skrbiti da sve bude zakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na postojeće tvrdnje oglasio se i HZZO koji demantira sve medijske natpise i tvrdi kako dosad nije dobio nikakav Europski nalog koji bi utjecao na dopunsko zdravstveno osiguranje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije primio nikakav nalog Europske komisije da mora odustati od ugovaranja polica dopunskog zdravstvenog osiguranja kako to navode pojedine dnevne novine i internetski portali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o netočnoj i neprovjerenoj informaciji koja bi mogla bespotrebno uznemiriti 2 milijuna i 370 tisuća naših osiguranika, vlasnika police dopunskog osiguranja.

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a i dalje je najbolje i najsigurnije na hrvatskom tržištu. Niti jedno drugo dopunsko osiguranje nije besplatno za skoro 900 tisuća osiguranika čije police pokriva državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u dopunskom zdravstvenom osiguranju neće se raditi preko noći, već sustavno, s punom ozbiljnošću i odgovornošću, na državnoj razini i kroz zakone koji reguliraju provođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj.

Dapače, ne samo da se dopunsko osiguranje HZZO ne ukida, već ćemo uskoro Upravnom vijeću uputiti konkretan prijedlog o snižavanju i ujednačavanju cijena polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Na taj ćemo način našim osiguranim osobama učiniti dopunsko osiguranje još pristupačnijim, te očekujemo još veći interes naših osiguranika za našom policom dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo