VELIKA PROMJENA VREMENA ZAHVATILA ZEMLJU: / Bura paralizirala promet, poplave u Istri, evo prognoze za vikend

Image
Foto: PIXSELL

Temperature su se u većini zemlje spustile za više od 10 stupnjeva, a zbog takvih je vremenskih uvjeta Meteoalarm izdao crveno i narančasto upozorenje za dijelove zemlje za danas.

22.6.2018.
19:12
PIXSELL
VOYO logo

Stigla je velika i nagla promjena vremena koju su meteorolozi najavljivali za danas. U cijeloj je zemlji znatno zahladilo uz kišu, dok je u nekim dijelovima bilo i grmljavinskog nevremena uz vjetar. Na Jadranu puše bura, negdje i olujna. Loši vremenski uvjeti paralizirali su i promet, a Meteoalarm je izdao crvena i narančasta upozorenja zbog iznimno opasnih vremenskih uvjeta.

Image
STIGLA HLADNA FRONTA KOJE SMO SE BOJALI: /

Pula jutros plivala u vodi, temperatura pala i za 15 stupnjeva, nevrijeme se širi

Image
STIGLA HLADNA FRONTA KOJE SMO SE BOJALI: /

Pula jutros plivala u vodi, temperatura pala i za 15 stupnjeva, nevrijeme se širi

Kiša i grmljavinsko nevrijeme

U cijeloj je zemlji danas oblačno uz kišu i grmljavinske pljuskove, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom i prolazno olujnim vjetrom, ponajprije u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti. Kasno poslijepodne i osobito navečer sa sjeverozapada prestanak kiše i djelomično razvedravanje, a do kraja dana oborine će biti još uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna. Temperatura zraka na kopnu između 10 i 15, na sjevernom Jadranu do 20, u Dalmaciji uglavnom od 22 do 28 °C, a prema večeri u daljnjem padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Sutra će se vrijeme donekle smiriti pa će biti pretežno sunčano, na kopnu uz umjerenu naoblaku. Još u noći i rano ujutro na krajnjem jugu oblačnije uz malo kiše ili poneki pljusak, a u unutrašnjosti je ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno planinskih lanaca s olujnim udarima, a poslijepodne prolazno sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 7 do 11, na Jadranu između 14 i 19, a najviša dnevna od 17 do 22 na kopnu te od 23 do 27 °C na obali i otocima.

Image

Poplave u Istri

Danas je diljem zemlje padala kiša, a u Istri su zabilježene i poplave. Istru je u petak rano ujutro zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama i snažnim vjetrom. U Rovinju je u 20-ak minuta palo 50 milimetara kiše po četvornom metru, a u Dajli kraj Novigrada zabilježen je udar vjetra od 82 kilometra na sat.Istarski meteorološki portal Istramet javio je kako je nešto iza 4 sata ujutro prvi na udaru bio Umag, a potom i ostatak Istre. U Puli je zabilježen udar od 73 kilometra na sat, a Umagu 68 kilometra na sat. Do 6 sati u Rovinju je palo 80 milimetara kiše, a u Puli i u mjestima južne Istre oko 40 milimetara. Zbog velike količine kiše na području Rovinja, Pule i Marčane zabilježene su poplave u prizemnim prostorijama te srušena stabla i grane na cestama, pa su intervenirale dežurne službe, vatrogasci i policija. Povrijeđenih osoba nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAK: Mokri i skliski kolnici, bura otežava promet

Hrvatski autoklub javlja da kiša i mokri kolnici usporavaju promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju. Na nekim dionicama A1 vozi se u kolonama.

Na nekim mjestima vrijede izvanredne situacije i ograničenja na autocestama: vozilo u kvaru u tunelu Dubrave u smjeru Zagreba, vozilo u kvaru na 387. km u smjeru Zagreba, vozilo u kvaru na 453, +700km, u smjeru Dubrovnika, vozilo u kvaru između čvora Žuta Lokva i odmorišta Brloška Dubrava u smjeru Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osobna vozila zbog olujne bure otvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50, DC27), dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8) i autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle. Od Novog Vinodolskog do Karlobaga zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina). Zbog jakih bočnih udara vjetra na autocesti A1 od tunela Bristovac do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju. Zbog jake kiše i vode na kolniku na cijeloj dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb vozi se uz ograničenje brzine na 80 km/h. Mogući su odroni na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale. Vozače pozivamo da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosni razmak između vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prometnoj prognozi za sutra HAK kaže da će mokrih i skliskih kolnika od kiše biti u jutarnjim satima na jugu Dalmacije. Zbog jake bure, ponegdje s olujnim udarima, u cestovnom prometu moguća su ograničenja za pojedine skupine vozila, osobito u podvelebitskom području autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče, na Jadranskoj magistrali (DC8) i državnoj cesti DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Tijekom dana očekuje se pojačan promet na važnijim cestama u smjeru mora.

Crveni i narančasti meteoalarm za iznimno opasno vrijeme

Temperature su se u većini zemlje spustile za više od 10 stupnjeva, a zbog takvih je vremenskih uvjeta Meteoalarm izdao crveno i narančasto upozorenje za dijelove zemlje za danas. Crveno je upozorenje izdano za područje Kvarnera, dok je za područje Istre, Rijeke, Gospića, Sjeverne Dalmacije i Splita izdano narančasto upozorenje Meteoalarma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mjestimice olujni sjeveroistočni vjetar, prema kraju dana će malo oslabiti. Najjači udari vjetra 45-65 čvorova (85-120 km/h)', upozoravaju meteorolozi i dodaju da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

'Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji u upozorenju Meteoalarma za područje Kvarnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ostala područja za koja vrijedi narančasto upozorenje Meteoalarma, ističe se mogućnost izraženijih pljuskova i grmljavina, lokalno grmljavinsko nevrijeme. Meteorolozi upozoravaju da treba biti spreman na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Image

Sutra će se stanje ipak smiriti, pa je izdano tek žuto upozorenje za područje Rijeke, Istre, Sjeverne Dalmacije i Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući su olujni udari bure, osobito podno Velebita. Najjači udar vjetra bit će 65-110 km/h. Unatoč smirivanju vremena, meteorolozi pozivaju na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Image

Prema sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, idućeg tjedna ne bi trebalo biti tako puno kiše, no neće biti ni vrućina kao ovog tjedna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a bit će i nešto kiše, no ne svakoga dana. Više kiše očekuje se na istoku zemlje, u Slavoniji i Baranji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo