Dužničko ropstvo / Velika anketa otkrila koliko su zaduženi Hrvati: 41 posto kućanstava dužno 21.000 eura

Image

Glavninu privatnog duga kod 36 posto ili 540 tisuća kućanstava čine potrošački krediti

28.5.2019.
17:09
VOYO logo

U proljeće 2017. u Hrvatskoj je prvi put provedena europska Anketa o financijama i potrošnji kućanstava koja je pokazala da je 41 posto kućanstava u Hrvatskoj zaduženo, a prosječni iznos duga po kućanstvu kreće se oko 21 tisuću eura. Budući da smo prema posljednjem popisu stanovništva imali oko 1,5 milijuna kućanstava, iz toga proizlazi da je u kreditima oko 620 tisuća kućanstava.

No, glavninu privatnog duga kod 36 posto ili 540 tisuća kućanstava čine potrošački krediti, dugovi po karticama i dopušteni minusi i taj dug u prosjeku iznosi oko 1600 eura, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hipotekarni kredit, osiguran nekretninom, evidentiran je kod 4 posto kućanstava, odnosno 60 tisuća obitelji, a još 5 posto obitelji ima hipotekarni (najčešće stambeni) i potrošački kredit, navodi Hrvatska narodna banka u analitičkom prilogu o opterećenosti duga kućanstva.

Prosječni iznos kredita osiguranog hipotekama iznosi 20 tisuća eura, no kao i svi prosjeci skriva činjenicu da je najveći dio duga koncentriran u mlađoj srednjoj dobi, između 35 i 44 godine, nakon čega dug opada i doseže najniže razine u starijoj dobi kada su demografski faktori koji rade pritisak na rast potrošnje manje izraženi. Budući da u mlađoj dobi osobe kupuju stambenu nekretninu ili obnavljaju ili uređuju stambeni prostor, ne iznenađuje da u strukturi duga osoba starih između 35 i 44 godine hipotekarni krediti dosežu čak 80% ukupnog duga, navodi Hrvatska narodna banka čija anketa pokazuje da je prosječna vrijednost hipotekarnog kredita osoba u ranim tridesetim godinama oko 40.000 eura, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo