VELEDROGERIJE SU PRESTALE ISPORUČIVATI LIJEKOVE, ALI ŠTO JE S TESTOVIMA ZA KORONAVIRUS? / 'Tu se radi o ljudskim životima'

Image
Foto: ilustracija, Dubravka Petrić / PIXSELL

Nakon što su veledrogerije, poslije neuspješnih pregovora o otplati duga bolnica i ljekarni, obustavile isporuku lijekova,

20.10.2020.
18:32
ilustracija, Dubravka Petrić / PIXSELL
VOYO logo

Najveće veledrogerije su nakon propalog sastanka u Vladi obustavile isporuku lijekova velikom broju bolnica u Hrvatskoj, koje im duguju 4,3 milijarde kuna. Tom iznosu vrijedi pribrojiti i 700 milijuna kuna duga ljekarni. Veledrogerije su od Vlade tražile plaćanje 2,7 milijardi kuna do kraja godine i plan otplate preostalog iznosa. Predložili su i da četiri najveće veledrogerije kreditiraju bolnice do 30. lipnja iduće godine s dvije milijarde kuna, a cijeli zdravstveni sustav s tri milijarde dok se situacija s epidemijom ne smiri.

"Spremni smo tri milijarde kuna nositi na svojim leđima neko vrijeme, ali nikako pet milijardi kuna", poručio je Jasminko Herceg, direktor tvrtke Medika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSTAVNIK VELEDROGERIJA: /

'Beroš nas je na sastanku šokirao svojom izjavom, tada smo prekinuli pregovore'

Image
PREDSTAVNIK VELEDROGERIJA: /

'Beroš nas je na sastanku šokirao svojom izjavom, tada smo prekinuli pregovore'

Sporazum s veledrogerijom

No, hoće li bolnice, osim bez lijekova, ostati i bez testova na koronavirus; i to u vrijeme žestokog rasta broja novooboljelih. Milorad Gošev, direktor Rochea, jednog od proizvođača testova za koronavirus kojima se služi gotovo polovica bolnica u zemlji, tvrdi kako tvrtka nije prekinula isporuku lijekova niti testova za koronavirus. Dodao je kako isporuku lijekova rade sami, a testove bolnicama distribuiraju preko jedne veledrogerije koja je odlučila obustaviti isporuke zbog dugova. No, potvrdio je kako je Roche sporazumno dogovorio s veledrogerijom da se njihovi testovi nastave isporučivati bolnicama, čak i ako im se ne isporučuju lijekovi.

Gošev smatra da bi bilo neetično obustaviti isporuku testova "u ovoj kriznoj situaciji u kojoj netestiranje samo može razbuktati broj inficiranih". "To se ne može koristiti kao sredstvo ucjene u pregovaračkom procesu jer se radi o ljudskim životima", rekao je Gošev za RTL, a isto su poručili i iz veledrogerije dodavši kako je isporuka testova za koronavirus u javnom interesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš bez odgovora

No, pitanje je što je s testovima drugih proizvođača, s obzirom na to da je načelni stav veledrogerija obustavljanje isporuke svih materijala bolnicama. Odgovor na pitanje hoće li zbog toga doći do zastoja u testiranjima nije dao niti resorni ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo