OZBILJAN PROBLEM / Veledrogerije prijete tužbama i obustavom lijekova, ali Prgomet ne brine: 'Ma neće ići s tužbama'

Prema procjenama veledrogerija, samo bi zatezne kamate mogle stajati 500 milijuna kuna

12.7.2019.
18:46
VOYO logo

Naplata potraživanja brojnim tvrtkama je svakodnevica, no ozbiljan problem nastaje kada je riječ o veledrogerijama koje bolnicama prijete prekidom isporuke lijekova i medicinske opreme. 

Posljednjih godina svakih nekoliko mjeseci veledrogerije upozoravaju na isti problem, no sada su dugovi bolnica toliki da razmišljaju o tužbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnice u Sisku, Dubrovniku i Vinkovcima rekorderi su u duljini neplaćanja lijekova i medicinskog materijala, iz veledrogerija tvrde, duguju im oko tisuću dana, ministar to opovrgava i smanjuje na 800.

"Praktički ni jedna hrvatska bolnica ne plaća u okvirima koji su zakonom propisani, dakle u 60 dana nema ni jedne bolnice koja plaća, sada je prosjek 440 dana", kazao nam je Ivan Klobučar, predsjednik Koordinacije veledrogerija pri HUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug bolnica popeo se na 2,6 milijarde kuna, a u ovoj godini svaki mjesec povećava se za 150 milijuna kuna.

"Jasno da nešto ne funkcionira i da se nešto mora pod hitno poduzeti jer mi demo u situaciju da ćemo do kraja godine ovim ritmom imati 3,5 milijarde kune duga. To nema šanse da preživimo kao veledrogerija, a to znači da sustav zdravstva staje jer bez nas zdravstvo ne može funkcionirati", pojasnio je Klobučar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veledrogerije najavljuju selektivnuobustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda bolnicama. Ministar pak smatra da mjesta panici nema.

"Imamo obećanje da neće biti prekida u isporuci lijekova, a obaveza je nas kao Vlade i kao države naći oblike kako bolje plaćati, kako priskrbiti više novca za sve suvremene oblike liječenja", riječi su ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz veledrogerija prijete prijavom Europskoj komisiji, ali i tužbama za naplatu potraživanja.

"Veledrogerije znaju da rade itekako dobar profit u RH i nemojte brinuti neće ići sa tužbama", objasnio je pozadinu problema Drago Prgomet, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako do tužbi dođe, prema procjenama veledrogerija, samo bi zatezne kamate mogle stajati 500 milijuna kuna.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo